друкувати


Перед ЕС потрібно ставити питання про скасування віз для українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 04:12:50

У рамках Східного партнерства ЕС, Україна має ставити за мету не лише спрощення візового режиму, а й цілковите скасування віз. Таку думку в інтерв’ю Німецькій хвилі висловив заступник генерального директора — директор міжнародних програм Центру РАЗУМКОВА Валерій ЧАЛИЙ.

Міністр закордонних справ Володимир ОГРИЗКО очікує завершення демаркації кордону з Білоруссю в першій половині 2009 року та пришвидшення цього процесу з Молдовою і Росією. А за місяць — підписання угод про малий прикордонний рух з Польщею та Румунією.

На думку Валерія ЧАЛОГО, в Києва є підстави для оптимізму: "Україна зі всіх країн-партнерів європейського Східного партнерства найбільше просунулася в цих процесах. Я сприймаю малий прикордонний рух як дуже позитивну ініціативу". Експерт не виключив, що ЕС незабаром погодиться і на скасування плати за візи для українців.

За словами голови представництва Еврокомісії в Україні Жозе Мануеля Пінту ТЕЙШЕЙРА, головними питаннями, які має вирішити Україна для поступу в переговорах про спрощений візовий режим з ЕС, є прикордонний контроль, посилення боротьби з нелегальною торгівлею людьми та спрощення оформлення документації.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі