друкувати


Ярослав ДЖОДЖИК: Відповідальність за нестабільність гривні повинен нести уряд та НБУ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 03:21:54

"Відповідальність за нестабільність гривні повинен нести уряд та НБУ", – заявив народний депутат України, член парламентського бюджетного Комітету, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК. "Ухвалена постанова – це спроба знайти чергового "крайнього" і зняти з себе відповідальність", – наголосив народний депутат, коментуючи постанову Верховної Ради про відповідальність Президента за обвал національної валюти, схваленої 26 грудня.

Ярослав ДЖОДЖИК зазначив "що сумнівним є сама конституційність такого рішення Верховної Ради". "З іншого боку, якщо йти за логікою тих депутатів, котрі проголосували за постанову, Президент мав би в першу чергу ініціювати звільнення міністрів економічного блоку уряду та прем’єр-міністра за протекціоністську політику щодо споживчого імпорту, внаслідок якої з економіки України було вимито близько 16 млрд. доларів США, що в свою чергу створило дефіцит валюти на внутрішньому ринку", – зауважив заступник голови УНП. Крім того, за словами Ярослав ДЖОДЖИКА, "саме завдяки урядовій політиці, влітку цього року було обмежено українських виробників-експортерів". "Фактично внаслідок діяльності уряду ТИМОШЕНКО склалася ситуація, коли послідовно нищиться національний виробник, а українська економіка настільки залежна від імпорту, що будь-які економічні негаразди в країнах походження імпорту одразу ж відбиваються на Україні", – підкреслив Ярослав ДЖОДЖИК.

Народний депутат нагадав, що "згідно з 116 статтею Конституції, саме Кабінет Міністрів несе відповідальність за здійснення фінансової та економічної політики". "Тобто поряд з НБУ саме Уряд повинен нести левову частку відповідальності за реальний сектор економіки, від якого залежить стабільність національної валюти", – наголосив народний депутат.

"УНП звертається до депутатів у Верховній Раді, перш за все з проурядової фракції БЮТ, припинити витрачати час на схвалення "декларативних" постанов і зайнятися реальними законами, які повинні сприяти подоланню кризових явищ в українській економіці", – підкреслив депутат. Наприклад, додав він, "сьогодні на часі суттєве доопрацювання законопроекту "Про місцеві податки і збори".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі