друкувати


ЄС зміцнить співпрацю з Україною

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 11:16:19

Газова криза ще не закінчилася, – вважає президент Польщі Лєх КАЧИНСЬКИЙ. На його переконання, необхідно докласти усіх зусиль, аби знайти джерела конфлікту на лінії Москва – Київ.

Лєх КАЧИНСЬКИЙ, котрий вчора зустрівся з президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ та прем’єром Чехії Міреком ТОПОЛЯНЕКОМ, звернув увагу на зв’язок між двома конфліктами – грузинським та газовим.

Лєх КАЧИНСЬКИЙ: "Це елементи тієї ж політики – відновлення впливів, а навіть домінації. До цього вживаються різні методи. Тому в інтересі не тільки України, Польщі або Чехії, але в інтересі усіх 27 країн Європейського Союзу, а також країн, котрі лежать поза його кордонами, в регіоні Чорного і Каспійського морів – аби ця політика не закінчилася надзвичайним успіхом."

Треба докласти усіх зусиль, аби з’ясувати джерела конфлікту на лінії Москва – Київ, – наголосив польський президент і додав, що у Західній Європі поширена оцінка, мовляв це Україна винна у газовій кризі. Віктор ЮЩЕНКО, з черги, назвав великою помилкою називання газової війни спором економічним.

Віктор ЮЩЕНКО: "Буде велика помилка громадськості, якщо вона цей конфлікт буде оцінювати як комерційний конфлікт, конфлікт економічний. Газ – це політика, а великий газ – це велика політика. В основі того, що відбулося на початку січня, лежать геополітичні інтереси Росії."

Європейський Союз повинен зміцнити співпрацю з Україною, – сказав у Вроцлаві Мірек ТОПОЛЯНЕК. А випробуванням європейської інтеграції стане спільне вирішення енергетичних проблем, – наголосив прем’єр-міністр Чехії.

Мірек ТОПОЛЯНЕК: "Договори можуть помістити все, папір витримає багато змісту, але справжній вимір європейської інтеграції ми бачимо у світлі "газового питання". Те, що свобода і суверенність держав Євроспільноти залежить від земного газу і нафти, цього я вже не мушу підкреслювати."

Мірек ТОПОЛЯНЕК заявив, що Україна має таке ж право бути незалежною і самостійною державою, як інші європейські країни, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі