друкувати


Україну чекає дефіцит мяса

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 11:10:00

В Україні зростає ціна на свинину для переробників. Зараз ціна м'яса в живій вазі складає близько 20 гривень за кілограм. Для порівняння, в кінці минулого року (в пік предсвяткових продаж м'яса та м'ясопродуктів) цей показник не перевищував 18 гривень. Експерти зростання цін пояснюють дефіцитом м'ясної сировини на ринку.

Як пояснює експерт "Українського клубу аграрного бізнесу" Єлизавета СВЯТКІВСЬКА, з 1 січня в Україні відновилася практика ліцензування імпорту м'яса. Через це на початку року лише деякі компанії-імпортери оформили необхідні документи. Як результат - практично повна відсутність пропозиції імпортної свинини на українському ринку.

Сприяє посиленню попиту з боку переробників, а відповідно, і зростання цін, недостатня пропозиція м'яса у вітчизняних виробників. Раніше мясопереробники компенсували недостатню пропозицію, закуповуючи більш дешеве імпортне м'ясо. Це стримувало зростання цін на українське м'ясо і викликало невдоволення тваринників. "На ринку великий дефіцит сировини, причому як свинини, так і яловичини. Знижувати ціни українські сільгоспвиробники не хочуть, адже до сих пір залишається незрозумілим, чи буде держава їх дотувати, а також чи буде збережена для них нульова ставка ПДВ", - розповідає голова правління "Ковельські ковбаси" Володимир ГОЛОВАТИЙ.

Крім дефіциту української сировини, у м'ясопереробників ще дві проблеми - подорожчання імпорту та зниження попиту з боку покупців. Ці чинники, звичайно ж, позначаються на кінцевій ціні м'ясної та ковбасної продукції. "Через здешевлення гривні імпортна м'ясна сировина зросла в ціні на 60%. Зараз імпортна свинина в напівтушах коштує 25 гривень за кілограм. Тому ми змушені підвищувати ціни на готову продукцію.", - Розповідає Денис ПАРАМОНОВ, директор групи компаній "Салтівський м'ясокомбінат". За його словами, в середньому мясопереробники підняли ціни на 15-20%. "Ми працюємо за рахунок зниження власної рентабельності, адже долар і євро виросли на 60%, а ціни ми підняли лише на 15-20%", - скаржиться ПАРАМОНОВ.

Зниження попиту з боку тваринників змушує м'ясопереробників знижувати обсяги виробництва. "Падіння обсягів виробництва по підприємствам становить від 20 до 50%", - стверджує Володимир ГОЛОВАТИЙ. За словами Єлизавети СВЯТКІВСЬКОЇ, подальші обсяги виробництва будуть залежати від економічної ситуації в країні. "Переробники поки точно не знають, скільки сировини їм знадобиться, оскільки залишається невідомим, наскільки істотно буде скорочення внутрішнього споживання м'ясної продукції", - говорить експерт.

За її прогнозами, у поточному році імпорт м'ясної сировини в Україну однозначно скоротиться. "В минулому році Україна імпортувала більше 500 тисяч тонн м'яса, у цьому році цей показник складе близько 200 тисяч тонн", - вважає СВЯТКІВСЬКА. За її словами, в Україну завозиться переважно голландська і німецька свинина транзитом через Польщу, повідомляє Подробности.

Обговорити на форумі