друкувати


За сумлінну сплату комунальних послуг - знижки до 90%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 10:15:45

Верховна рада придумала спосіб боротьби з боргами споживачів перед комунальними підприємствами. Для "добросовісних платників" запропоновано ввести пільгові тарифи на оплату послуг ЖКГ. Ті, хто наперед заплатить за тепло, воду та інші послуги, зможуть отримати знижку, розмір якої може досягти 90% від основного тарифу. Але теплокомуненерго кажуть, що зможуть потягнути тільки 20-відсоткові знижки, інакше їхня робота буде збитковою.

Пропозиції про знижки містяться у проекті закону, зареєстрованого у Верховній раді. У ньому пропонується ввести пільговий тариф на комунальні послуги, щоб мотивувати споживачів своєчасно їх оплачувати. Згідно з проектом, "добросовісний платник" повинен буде вносити плату за спожиті послуги наперед, до 1 числа розрахункового місяця, а також не мати заборгованостей за попередні періоди. Пільговий тариф для платників буде встановлений додатково органом місцевого самоврядування, але в розмірі не менше 10% від основного тарифу на послуги ЖКГ. Місцева влада зобов'язана розрахувати пільговий тариф на комунальні послуги до 1 липня 2009 року.

За словами заступника глави комітету ВР з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства і регіональної політики Олександра ПОПОВА, своєчасні платежі населення дозволять підприємствам розраховуватися за газ і електроенергію. "Зараз комунальні підприємства не в змозі погасити величезні борги за газ і електроенергію, оскільки залежать від рівня оплати послуг населенням. Сьогодні люди розплачуються за споживане тепло і воду лише на 70%, - пояснив він. - При цьому якщо підприємство протягом півтора місяців не розрахується за газ, його чекають пеня і штрафи. Ухвалення такого закону розірве цей замкнутий круг".

Комунальним підприємствам не варто побоюватися серйозних збитків. "У собівартість послуг закладено 12-15% рентабельності. Звичайно, з введенням пільгового тарифу на першому етапі прибуток підприємств скоротиться, проте це дозволить розв'язати проблему заборгованості за газ", - відзначив ПОПОВ. З ним згоден його колега, глава підкомітету ВР з питань регіональної політики Юрій ОДАРЧЕНКО. "Створення додаткових стимулів для населення - ефективніший механізм рішення проблеми неплатежів, ніж штрафи і відключення споживачів. Також слід відмінити ухвалу Кабміну про пеню для неплатників. Думаю, ми підтримаємо документ в парламенті", - сказав він.

Тим часом учасників ринку ініціативи парламентаріїв засмутили. За словами директора Кіровоградського теплокомуненерго Володимира КУЛИКОВА, у разі ухвалення цього закону підприємства комунальної енергетики чекають значні збитки. "Припустимо, споживач платитиме за пільговим тарифом і ми всі вилучені кошти віддаватимемо на покриття заборгованостей. А ось на які гроші ми купуватимемо газ і електроенергію, щоб забезпечити нашого споживача теплом завтра, залишається незрозумілим", - поскаржився він.

"До цього уряд вважав штрафи найефективнішим методом по боротьбі із заборгованістю. Ми готові вводити новий механізм, якщо він дозволить мотивувати споживачів вчасно оплачувати наші послуги, а значить, ми закриємо заборгованість по газу, - зрадів директор Луганського теплокомуненерго Олексій РУСАКОВ.- При переході на менш дорогі види палива, наприклад мазут, не доведеться чекати серйозних збитків". Менш оптимістичний генеральний директор Кременчуцького теплокомуненерго Володимир ВИНОКУРОВ. "Зараз ми умовляємо місцеві органи влади підняти тарифи на послуги ЖКХ, оскільки нам потрібно розрахуватися з боргами по газу і зарплаті. У відповідь вони пропонують пільговий тариф, і, якщо він буде менше 80% від нинішнього, влада взагалі позбавить нас засобів для існування", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі