друкувати


Україні було б вигідно укладати угоди на транспортування газу з ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 06:18:17

Про перспективи співпраці України і ЄС в сфері енергетики, що обговорювалися під час недавніх зустрічей Президента з еврочиновниками, інтернет-видання Форпост запитало у керівника енергетичних програм Центру РАЗУМКОВА Володимира САПРИКІНА.

— Голова Єврокомісії Жозе Мануель БАРРОЗУ під час зустрічі з Президентом ЮЩЕНКОМ у Брюсселі заявив, що ЕС зацікавлений в об’єднанні української та європейської електричної та енергетичної мереж. На яких засадах може відбуватися таке об’єднання?
На сьогодні газотранспортна мережа напряму з’єднана з мережею країн-членів Європейського Союзу. Тут нема чого під’єднувати. Будь-яка інша трансформація, тобто участь якихось західних компаній в роботі української транспортної системи неможлива, оскільки закон про трубопровідний транспорт забороняє приватизацію, оренду чи передачу на невідомих умовах у користування тощо. Отже, сьогодні газотранспортна система під’єднана й ми співпрацюємо із західними країнами.

Що стосується електроенергетичних систем, то тут дещо гірше, однак перспективи є. На сьогодні ми з’єднані за рахунок експорту електроенергії з деякими країнами Центральної та Східної Европи. Однак це з’єднання здійснюється лише через так званий "Бурштинський острів" — Бурштинську електростанцію разом із прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-франківської та Львівської областей. — Головним чином це викликано тим, що повномасштабне з’єднання на сьогодні неможливе через суто технічні проблеми — через низьку якість українського струму.

Тут потрібно робити "вставки" постійного струму, щоб можна було забезпечити технічні вимоги Европейського Союзу. Також потрібно підписати деякі юридичні документи, щодо об’єднання енергосистем. І найбільш складний момент — проведення реформ і адаптація законодавства ЄС і України. Однак це можливо за кілька років.

— Чи можливе безпосереднє укладання угод між Україною та країнами Евросоюзу щодо транзиту?
Це було б дуже вигідно Україні. Однак сьогодні ще діють правила Совєтського Союзу, тобто фактично України начебто немає на мапі, а Росія підписує контракти з країнами Центральної й Східної Європи напряму, оминаючи Україну. І контракти, які підписав Газпром з країнам-членами Европейського Союзу на п’ятнадцять, двадцять, двадцять п’ять і більше років, передбачають саме такий варіант співпраці. Отже, це було б корисним для України, якби Евросоюз підписував з нею транзитні угоди, однак це на сьогодні поки що малореально.

— Днями міністри закордонних справ країн ЕС ухвалили рішення про створення спеціального фонду, який фінансуватиме великі інфраструктурні проекти, зокрема, енергетичні в країнах-сусідах ЕС на півдні та сході. Що Україна здатна запропонувати з таких проектів і чи може наша країна розрахувати на отримання коштів від новоствореного фонду?
Безумовно, цей фонд створений для того, щоб фінансувати такі країни, як Україна. І Україна може запропонувати десь кілька десятків проектів співпраці, які будуть корисні не тільки Україні, але ще й і Европейському Союзу. Один із таких напрямів — це модернізація газотранспортної системи.

— А чи не більше ЄС зараз зацікавлений у створенні газопроводів в обхід України, для диверсифікації постачань? Чи не будуть саме такі проекти пріоритетнішими при виділенні коштів зі згаданого фонду?
Це питання інших фондів, які фінансують проекти членів Евросоюзу.

— ЮЩЕНКО в Брюсселі заявляв, що Україна дотримуватиметься газового договору, укладеного між Нафтогазом і Газпромом. А в Києві заступник голови Секретаріату Президента Олександр ШЛАПАК відзначив, що відповідний договір може бути розірвано, якщо підтвердиться факт чинення тиску на керівника Нафтогазу Олега ДУБИНУ. То все-таки — чи може бути розірваний газовий контракт?
Я вважаю, що перегляду угод не буде.

— Тому що це неможливо чи тому що чинити так неправильно?
Це неможливо і неправильно — якщо Україна підписала, потрібно виконувати.

Джерело: Форпост
Обговорити на форумі