друкувати


КАСПАРОВ: Чому Росія провокує напруженість

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 10:56:48

Ті, хто шукають світлі сторони в глобальній економічній кризі, люблять повторювати заїжджену фразу про пошук нових можливостей в кризовій ситуації. Але не слід забувати і про тих, хто розпалює нові кризи, щоб уникнути або відвернути увагу людей від старих. Такий сценарій розробляється в Росії, оскільки Кремль відчуває все зростаючий тиск з різних сторін.

Росії та її побратимам нафтовим диктаторам дуже потрібно знайти способи для нагнітання напруженості в світі, щоб підняти ціни на нафту котрі падають. В кінці кінців, нафтовим диктаторам потрібні нафтові долари, щоб зберегти свою владу. Війна у Газзі та суперечка з Україною, яку важко пояснити будь-якими причинами, крім зазначених вище, допомогли Кремлю в цьому плані, але $50 за барель зовсім недостатньо. Ціни повинні вирости як мінімум до ста доларів, причому вирости дуже швидко.

Наслідки фінансової кризи стрімко проникають у всі верстви російського суспільства. Не маючи жодної можливості для політичного самовираження, росіяни готові вийти на вулиці. Владімір ПУТІН реагує на це у властивій йому манері, проштовхуючи нові "антіекстрємістскіє" закони, нарощуючи воєнізовані сили міліції у рамках міністерства внутрішніх справ, та посилюючи пропаганду ксенофобії у державних засобах масової інформації.

Найкращим місцем, де можна розпалити нову кризу для Кремля, є Близький Схід. Початок відкритих бойових дій між Іраном та Ізраїлем знову призведе до підвищення цін на нафту до такого рівня, який дасть ПУТІНУ і його банді достатньо коштів для подальшого закручування гайок. Стурбованість Ізраїлю з приводу ядерних амбіцій Ірану – це найбільш вразливе ланка в дуже нетривкою ланцюга.

На Заході існує дуже шкідливий міф, який підтримують політики та преса. Полягає він у тому, що для вирішення проблеми Ірану та інших країн-ізгоїв необхідно сприяння Росії. Насправді, Кремль протягом багатьох років підтримує вогонь у цій печі та є вкрай зацікавленим у посиленні хаосу в регіоні. Ракети Гезболи та ГАМАС на базі російських Катюш та Градів доставляються до мети аж ніяк не «експрес-поштою DHL прямим відправленням від Аллаха». Не треба знати про хитрощі та підступність людей КҐБ, таких як ПУТІН, щоб знайти спосіб для прискорення іранської ядерної програми, що здійснюється за допомогою російських технологій та захищена Кремлем від будь-яких значимих заходів міжнародного впливу.

Тому лідери Заходу повинні задати собі запитання: чи вони впевнені в тому, що ПУТІН не піде на провокацію війни на Близькому Сході? Якщо його режим упаде, він разом зі своїми закадичними друзями позбудеться владного становища. А коли випливуть факти грабежу, їм буде загрожувати судове переслідування. Що можуть означати життя тисяч людей на Близькому Сході для кремлівської мафії, яка відкрито готується до того дня, коли їй для збереження влади доведеться стріляти у власних громадян?

Теорія "скаженого ведмедя" стає ще більш правдоподібною, якщо замислитися над тим, наскільки терпимо та поблажливо нинішня когорта західних лідерів відноситься до знищення демократичних прав в усьому світі. Схоже, що на нашій планеті не існує такої межі, яку не в змозі безкарно перетнути нинішні та майбутні деспоти.

Настав час відмовитися від невдалої моделі взаємовідносин з антидемократичними та кровожерливими режимами. У 2009 році ми повинні піти на реальні зміни й привернути увагу всього світу до цінності та вартості людського життя. Будь-який компроміс у цьому плані стане для ворогів демократичної цивілізації зайвим підтвердженням того, що все на світі може бути предметом торгу. Для ПУТІНА це демократія; для ГАМАС це існування держави Ізраїль. Тому вільний світ повинен прибрати ці фішки зі столу.

Ізраїль має можливості для знищення Газзи з метою забезпечення безпеки власного народу. Але він воліє не робити цього, тому що ізраїльтяни цінують людське життя. Але чи є у кого-то хоча б тінь сумніву в тому, що зробив би ГАМАС, отримай він можливість знищити кожного з п'яти з половиною мільйонів що живуть в Ізраїлі іудеїв? Злочинна сутність ГАМАС не зменшується від того, що це угруповання поки що не володіє засобами та можливостями для реалізації своїх планів геноциду.

Нещодавно, були арештовані, ще до того, як їм вдалося реалізувати свої смертоносні задуми, терористи з Великобританії, що створили «рідку бомбу», а також нещодавно засуджені злочинці, які готували вбивство американських військовослужбовців на військовій базі Форт Дікс. І нехай той, хто називає наступ Ізраїлю на Газзу неспівмірни, напише на листку паперу, скільки ізраїльтян повинна загинути, перш ніж ізраїльські сили оборони зможуть почати діяти.

Лідери Европи та США сподіваються на те, що тирани і диктатори на нашій планеті зникнуть самі собою. Але такі динозаври, як Владімір ПУТІН, Уго ЧАВЕС [Hugo CHAVEZ] та іранські аятолла НЕ вимруть з природничих причин. Вони живі здорові, тому що лідери Вільного Світу бояться зайняти жорсткішу позицію.

Пройдуть роки після того, як зімбабвієц Роберт МУҐАБЕ [Robert MUGABE] помре або буде скинутий, а в Гаазі розпочнеться новий суд за звинуваченням у геноциді. Але чому західні держави, багато з яких засуджують дії Ізраїлю в Газзі, не роблять сьогодні жодних кроків, щоб припинити масове винищення людей у Зімбабве, а замість цього готові десятиліттями чекати проведення такого суду? Критикувати Ізраїль легко, а рятувати Зімбабве важко. Йти шляхом найменшого опору – це моральна боягузтво. Такими діями не можна уникнути прийняття складних рішень, їх можна тільки відкласти на якийсь час.

Путінська Росія вторглася на територію одного сусіда, а сьогодні загрожує заморозити велику частину Европи, перекривши подачу газу трубопроводами, що йдуть через Україну. Але оскільки для протистояння Владіміру ПУТІНУ потрібна хоробрість, західні лідери роблять вигляд, що потребують його допомоги. Така політика самообману буде мати катастрофічні наслідки.

Безплідні прагнення західних лідерів та засобів масової інформації зберегти рівновагу і нейтралітет це ні що інше, як приховування великого злочину. Немає сумнівів у тому, що вони розсудливо розглянули б "обгрунтовані скарги" на таких людей, як СТАЛІН, ГІТЛЄР та бен ЛАДЕН. Але боротися з такими виродками треба до того, як вони досягнуть своїх звірячих цілей, а не після всього.

Автор: Ґаррі КАСПАРОВ [Garry KASPAROV]
Джерело: The Wall Street Journal
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі