друкувати


На чому економить СБУ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 12:51:32

2009 рік буде дуже важким для всіх розпорядників бюджетних коштів, і для СБУ в тому числі. Заступник голови СБУ Світлана НЄЖНОВА розповіла, на чому економитиме Служба безпеки у прийдешньому році.

- Як позначилася фінансова криза на забезпеченні Служби безпеки?
- 2009 рік буде дуже важким для всіх розпорядників бюджетних коштів, і для СБУ в тому числі. Якщо у 2008 році наш бюджет складав 1,9 мільярда гривень, то в наступному він запланований на 300 мільйонів менше - приблизно 1,6 мільярда. Тобто на розвиток матеріально-технічної бази коштів вже не буде. Тільки на зарплату, яку уряд для нас залишив на рівні цього року.

- Яку суму на 2009 рік заявляла Служба безпеки перед Кабміном?
- 4,5 мільярда гривень - це та сума, яка необхідна для стабільної роботи. Але амбіції треба облишити, тому що вся країна в такому положенні.

- Скорочення бюджету в силових структурах торкнеться тільки СБУ?
- Ймовірно, аналогічне скорочення пройде в усіх правоохоронних і силових органах. Разом з тим СБУ сподівається, що Кабмін буде дотримуватися єдиного підходу до формування бюджетів усіх правоохоронців. Нам відомо, наприклад, що за рівних умов для всіх інших, МВС додали 1 мільярд гривень, у тому числі на зарплату. Ми раді за наших колег, але вважаємо, що співробітники СБУ гідні також високих зарплат.

- Як і на чому Служба збирається економити?
- Вже вийшов наказ про скорочення витрат на відрядження, паливно-мастильні матеріали, мобільний зв'язок і т.д. Режим жорсткої економії за всіма статтями бюджету функціонує в Службі протягом усього 2008 року. Наприклад, норма витрат бензину зменшена на 25%. Мобільні телефони залишаємо тільки у керівної ланки та оперативних співробітників. Тут скорочення становить приблизно 60%. Крім того, ми зараз встановлюємо в адміністративних будівлях лічильники на воду та енергоносії. Плануємо також централізувати бюджетні потоки в Службі безпеки. Ідея вже підтримана керівництвом.

- У чому вона полягає?
- На даний момент бюджет СБУ складається з 10 окремих бюджетних програм, які розподілені між структурними підрозділами Служби. Але велика кількість розпорядників бюджетних коштів не дозволяє контролювати ці гроші і керувати ними. Кожне з управлінь має по чотири обслуговуючих підрозділи: економічний, господарський, юридичний та кадровий. Планується централізувати зазначені підрозділи. До кінця року Центральне управління повинне бути зареєстроване як юридична особа. На жаль, ми не встигли зробити централізацію в цьому році, що вже зараз могло принести економію.

- Можна розвивати діяльність сільськогосподарського підприємства у Мархалевці під Києвом, яке належить Службі безпеки. Може, воно допоможе пережити кризу?
- Підприємство в Мархалевці, що робило ковбасу, навряд чи вдасться розвивати - на сьогоднішній день у нього 2 мільйони гривень кредиторської заборгованості. Підприємство не витримало конкуренції в ринкових умовах, після того як його відірвали від бюджетної підтримки. Тому в травні цього року було винесено на обговорення в колективі пропозицію про обмін підприємства на житло для співробітників СБУ. 90% центрального управління Служби висловилося " за" , 10% - " проти" . Тепер, щоб реалізувати ідею, потрібно постанову Кабміну та проведення обміну через уповноважений орган " Укрспецекспорту" . Щоправда, в умовах кризи буде важко знайти інвесторів. Інформація про проведення конкурсу буде опублікована в ЗМІ, запрошуємо до участі всіх бажаючих.

- Скільки там гектарів землі?
- Раніше було 85 гектарів. Але коли ми провели ревізію, виявилося, що 44 гектари було виведено на 22 фізичних особи через судові рішення (по два гектари землі на кожного). СБУ буде повернена ця земля, незважаючи на те, хто стоїть за цією махінацією.

- У середовищі співробітників СБУ є побоювання, що у зв'язку з кризою будуть урізані зарплати і премії.
- Зарплати зменшуватися не будуть. Грошове забезпечення залишиться на колишньому рівні - рівні цього року. З усіма надбавками та преміями. До речі, премії в цьому році, як і в минулому, керівництву за одноголосним рішенням колегії не виплачувалися.

- Скорочення плануються?
- У нас немає такої гострої проблеми, як в інших органах виконавчої влади, тому що люди самі йдуть через низьку заробітну плату. У цьому році пішло понад 1400 військовослужбовців.

- Як має намір заощаджувати Служба безпеки на тендерних закупівлях?
- У цьому році нам вдалося реформувати систему тендерних закупівель в Службі безпеки. Раніше товари і послуги закуповувалися через окремі тендерні комітети у різних структурних підрозділах СБУ. У цьому році створили єдиний тендерний комітет, до якого увійшли керівники підрозділів. За рік така централізація дозволила заощадити 9 мільйонів гривень. Всі закупівлі публічні, на веб-сайті СБУ розміщено оголошення про тендери та їх результати.

- Яким чином?
- Все просто. Керівники різних тендерних комітетів вже не зможуть купувати однакові товари, ціна яких істотно відрізнялася б. Якщо один з них провів конкурс із закупівлі, скажімо, бензину, і його ціна виявилася вдвічі вище, ніж у іншого, то ми просто скасуємо результат конкурсу. Замість цього підпишемо додаткову угоду з тим, хто запропонував більш вигідну ціну.

- А найяскравіший приклад такої економії можете привести?
- У цьому році проводився тендер з капітального ремонту військово-медичного управління. Перший тендер провело Військово-медичне управління СБУ, і переміг учасник з пропозицією вартістю 4 мільйони гривень. Повторний конкурс був проведений єдиним тендерним комітетом, де була запропонована ціна на 1 мільйон менше. Крім того, ми скасували практику авансування і платимо тільки за поставлений товар. Таким чином, не накопичується дебіторська заборгованість.

- До речі, про Військово-медичне управління. В Інтернеті з'явився ряд публікацій про те, що будівлі госпіталю та поліклініки СБУ в центрі Києва на вулиці Липській нібито вже продали комерційним структурам.
- Це неправда. Немає жодної постанови Кабміну, яка б свідчила про реалізацію або відчуження. Більше скажу: у цьому році ми безкоштовно взяли 18 об'єктів по всій Україні від органів виконавчої влади та Міноборони. Для порівняння: у минулому році СБУ прийняла чотири об'єкти, позаторік - два. Крім того, зараз в уряді знаходиться на стадії узгодження рішення про передачу ще 40 об'єктів. У цьому році було закуплено медичне обладнання на суму близько 18 мільйонів гривень - за 20 років вперше така сума була витрачена на ці цілі. Створена сучасна діагностична база. Зараз на стадії узгодження з Кабміном - закупівля рентгенологічної установки, якої немає в жодній держустанові України. Так що про передачу мова не йде.

- Також в Інтернет-ЗМІ розміщені публікації, де вас, керівника Служби безпеки, і ще одного заступника голови СБУ звинувачують у привласненні 1 мільйона гривень з зарплатного фонду співробітників СБУ.
- Це смішно. Такі статті може писати людина, яка ніколи не читала нормативні акти і не розуміє, як формується і витрачається бюджет. Технічно неможливо зробити, щоб бюджетні гроші в сумі мільйон гривень поділили на трьох чоловік. Це не дозволило б Держказначейство, ніколи не пропустив би Мінфін. Якщо припустити таку можливість, то вже зараз у нас йшла б перевірка з Рахункової палати та інших контролюючих органів.

- На вашу думку, з чим пов'язана поява таких публікацій?
- У цьому році було проведено низку реформ у Службі, пов'язаних з централізацією проведення тендерів, формуванням матеріально-технічної бази, реорганізацією управління санаторно-курортними установами, забезпеченням житлом у частині роботи з інвесторами. Очевидно, це викликає певний негатив у тих людей, хто раніше мав відношення до цієї діяльності і чиї інтереси в результаті змін були порушені.

- Що змінилося в управлінні санаторним комплексом СБУ?
- У СБУ сім санаторно-курортних закладів: в Одесі, Трускавці, Криму. У цьому році керівникам санаторно-курортних установ дані максимальні повноваження з управління санаторіями та розпорядження фінансами. В результаті путівки для співробітників СБУ стали доступними. Скорочений санаторно-курортний відділ ВМУ в Києві з 15 до 2 осіб. У кожному санаторії проведено ремонт на 1,5-2 мільйони гривень.

- Наскільки оновилася матеріально-технічна база СБУ в 2008 році?
- На 30%. Це автомобілі, комп'ютери, речове майно. Для порівняння: у минулому році оновлення склало 10%. Все, що нам вдалося досягти - це результат економії. Адже більше коштів брати нізвідки. Були проведені капітальні ремонти на загальну суму 64,3 мільйони гривень. В минулому році ця цифра становила лише 18 мільйонів гривень. Ремонти зробили в 20 будинках по центральному управлінню у Києві та в 30 будинках регіональних управлінь. У більшості з цих будинків ремонти не проводились більше 15 років.

- Скільки квартир отримали співробітники Служби в цьому році?
- В цілому по СБУ близько 240 квартир (в 2007 році - 197 квартир). З них у Центральному управлінні СБУ - 113 (у 2007 році - 88). Впроваджений принципово новий підхід до розподілу квартир - вони розподіляються безпосередньо в колективах на відкритих зборах. Інформація про те, хто отримав квартиру, кожен квартал розсилається по управліннях.

- Яким чином вдалося збільшити цифру?
- На початку року ми заявили, що будемо розривати сумнівні і з самого початку не вигідні для СБУ договори з компаніями, які будують житлові будинки на земельних ділянках СБУ. Після цього окремі забудовники збільшили частку квартир у цих будинках, деякі віддали квартири " наперед" . Ще одним джерелом стало повернення дебіторської заборгованості, яка склалася в Службі у 1999-2000 роках. Тоді існувала система, коли підприємства звільняли від податку на прибуток, якщо вони будують будинки для військовослужбовців. Будинки побудували, податок їм компенсували, військовослужбовці квартир не отримали. Таким чином, наприклад, ми відсудили в Донецьку 17 квартир. У цьому році черга на квартири в СБУ скоротилася на 8%, у тому числі за рахунок оптимізації квартирної черги (з квартирної черги знято тих, хто за законом не має права на отримання житла). У той же час кожен попередній рік вона збільшувалася на 7-8%.

- Зараз можна щось відсудити назад?
- У цьому році ми відсудили частину пляжу санаторію " Чорномор'я" в Лівадії (Крим). У 2003 році дитячий пляж відійшов приватній структурі. До речі, до цього року у нас не було реєстру нерухомого майна. На даний момент він складений, після чого провели ревізію документів і зараз оформлюємо права власності СБУ на адміністративні будівлі. На даний момент в СБУ оформлені документи на 78% земельних ділянок, а також право власності на 55% будівель і споруд, по Центральному управлінню СБУ - на 80%. Таким чином, практично неможливо буде проводити махінації з державним майном, що належить СБУ.

- Раніше ви говорили що у СБУ є 22 земельних ділянки. На скількох з них зараз йде будівництво житла?
- З листопада всі будови, які велися, були зупинені. Забудовники не можуть взяти кредити і відповідно продовжувати будівництво.

- Недоторканний запас у Служби є?
- Як і у кожного правоохоронного органу. У цьому році ми повинні були закупити товарів для поповнення недоторканного запасу на 360 мільйонів гривень. Тут також вдалося заощадити. Було прийнято рішення закуповувати тільки ту продукцію, яка після закінчення терміну придатності може бути використана.

- Наприклад?
- Наприклад, біноклі, радіостанції, зброя. І відмовилися від закупівлі тих, які потрібно утилізувати і які навряд чи коли-небудь стануть у нагоді. Таким чином, вдалося зменшити суму до 55 мільйонів гривень , повідомляє Бріз.

Обговорити на форумі