друкувати


Росія має проблеми з газовим балансом через Туркменістан

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 10:29:42

"Кілька днів тому прем’єр-міністр Владімір ПУТІН заявив, що Росія купує центральноазійський газ за ціною $340 за тис кубометрів. Я не підтверджую цю інформацію, тому що, наприклад, Газпром підписав контракт з Узбекистаном за ціною $301 за тис кубометрів газу.

На жаль, здається, досі не підписаний контракт з Туркменістаном. Це головний експортер газу для поповнення газового балансу Росії. На сьогодні питання приблизно 45 млрд кубометрів газу туркменського газу не вирішено. І, безумовно, не вирішена ціна".

"Я не можу стверджувати, що Газпром не має газу, але певні проблеми з наповненням його балансу є, в той час, як країна узяла на себе жорсткі зобов’язання для забезпечення газом майже двох десятків країн", — сказав пан САПРИКІН. Експерт також підкреслив: "Сьогодні Туркменістан відчув справжню силу та ціну власного газу. І він, мабуть, просить надзвичайно високу ціну на свій газ. Зараз ведеться будівництво газопроводу у бік Китаю. Господарем Центральної Азії завжди був Газпром і Росія. За кілька років ситуація змінилася".

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі