друкувати


Нова Alitalia з відбитком минулого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 10:22:44

Учора в Італії злетів перший літак приватної Alitalia – нової авіакомпанії, створеної на базі колишнього національного перевізника та його конкурента Air One. За кілька годин до старту нові власники Alitalia заручилися партнерством Air France-KLM, що купила чверть акцій італійської авіакомпанії за 323 млн евро. Експерти відзначають, що Alitalia стала ефективнішою, але побоюються, як би вона знову не була втягнута у цілий врох проблем франко-голландського авіаперевізника.

Після продажу в грудні минулого року за 1 млрд евро консорціуму італійських інвесторів CАІ, злиття з Air One та реструктуризації оновлена Alitalia помітно "схудла": авіапарк скоротився з 186 до 148, маршрутна мережа – з 90 до 70 пунктів, кількість співробітників – майже з 20 тис до 12,5 тис чоловік. Однак частка авіакомпанії на італійському авіаринку майже подвоїлася – до 56%, а об'єднаний флот двох компаній у середньому "молодший" та економічніший. Реформована Alitalia заручилася підтримкою найбільшого авіаперевізника Европи – франко-голландського Air France-KLM, що купила 25% акцій компанії за 323 млн евро ($433 млн). Минулої весни Air France-KLM хотіла купити Alitalia цілком, але угода зірвалася із-за протидії профспілок та повернення до влади Сільвіо БЕРЛУСКОНІ. Стати партнером італійців зараз хотіла і Lufthansa.

Air France-KLM отримає свою долю через додаткову емісію і зможе номінувати трьох членів Ради директорів (всього 19) і двох – Виконавчого комітету (дев'ять членів). Угода повинна отримати схвалення Еврокомісії, відповідь якої повинен бути відома вже в цьому кварталі. Два авіаперевізника розраховують, що за три роки "стратегічне партнерство" дозволить їм за рахунок оптимізації маршрутної мережі заощадити 720 млн евро, причому, як заявив учора голова Air France-KLM, що найбільшу вигоду від цього отримає італійська сторона. Якщо поставлена мета не буде виконана, Air France зможе продати свою частку назад. Угода також передбачає можливість Air France придбати контрольний пакет Alitalia після січня 2013 року та лістинг акцій на біржі у 2012-му.

У Air France розраховують, що на наступний рік після відновлення польотів Alitalia стане прибутковою, проте експерти поки більш стриманий. "Alitalia, звичайно, стала більш ефективною, однак чи буде цього достатньо, щоб зробити її конкурентоспроможною в нинішніх кризових умовах, незрозуміло", – зазначив аналітик Evolution Securities Нік КАННІНГЕМ. На його думку, сама по собі навіть нова Alitalia може виявитися нестійкою, тому такий партнер, як Air France-KLM, був їй вкрай потрібен. Однак угода несе ризики для франко-голландської авіакомпанії, хоча вони поки що і не дуже значні ввиду обмеженої участі у капіталі іноземців. "Італія – великий і вигідний ринок. Однак вже були випадки злиття хороших авіакомпаній з поганими, що в кінцевому рахунку закінчувалось плачевно", – побоюється КАННІНГЕМ. У перший день польотів Alitalia, з-за демонстрацій протесту профспілок літаки Alitalia злітали і приземлялись із запізненням, а 11 рейсів і зовсім були скасовані.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі