друкувати


ВТБ прилетів до Аерофлоту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 04:26:47

Аерофлот повідомив, що дочірня структура банку ВТБ стала власником 10,62% акцій найбільшого російського авіаперевізника. Таким чином, банк став третім за величиною акціонером авіакомпанії. Втім, у самому банку заперечують, що купували папери Аерофлоту, заявляючи, що акції передані їм в заставу одним з клієнтів, ім'я якого не розголошується.

ВТБ Банк Європа Плс (VTB Europe) збільшив свою частку акцій в Аерофлоті з 4,56 до 10,62%, повідомляється в матеріалах авіакомпанії. Зміна у складі акціонерів відбулося 29 грудня 2008 року, причому в матеріалах Аерофлоту зазначається, що підставою "для зміни частки... стало повідомлення про придбання власником звичайних акцій". Між тим заступник голови правління ВТБ Васілій ТІТОВ запевняє, що банк акцій Аерофлоту не купував, уточнивши, що папери передані "дочці" в заставу. Інших деталей він не назвав, пояснивши, що це була клієнтська угода. У самому Аерофлоті про угоду знають, проте розкривати інформацію про те, чиї акції були закладені европейській "дочці" ВТБ, не стали.

Учасникам ринку достовірно невідомо, хто може стояти за цією угодою. На сьогоднішній день у вільному обігу знаходиться всього близько 4% акцій авіакомпанії, ще близько 10% паперів, як вважається на ринку, знаходяться в управлінні структур, близьких до менеджменту авіакомпанії. Одне з джерел РБК Daily припускає, що саме цей пакет і міг бути закладений у ВТБ. Однак в Аерофлоті відмовилися коментувати цю версію.

Тим часом експерти не виключають й інші варіанти. Гєоргій ІВАНІН з Піоглобал Ессет Менеджмент вважає, що частину свого пакету акцій Аерофлоту в заставу ВТБ міг передати Олександр Лебедєв. Нагадаємо, наприкінці минулого року НРК Алєксандр ЛЄБЄДЄВ чуть не втратив блокуючий пакет в Аерофлоті. Deutsche Bank після обвалу вартості закладених акцій авіакомпанії зажадав за добу погасити $23 млн або збільшити заставу. Як тоді розповів РБК Daily Алєксандр ЛЄБЄДЄВ, ситуація була спланована держструктурами, зацікавленими в отриманні його пакету акцій в Аерофлоті. Серед зацікавлених у обвалі акцій Аерофлоту він називав московський Уряд і ВЕБ. Між тим зараз в НРК запевняють, що не мають ніякого відношення до угоди із ВТБ. "Ніяких угод з акціями Аерофлоту НРК останнім часом не вчиняв", – відзначив перший заступник гендиректора НРК Лєонід ДУШАТІН.

Джерело: rbcdaily.ru
Переклад: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі