друкувати


Ю.КОСТЕНКО набирає кадрову вагу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 02:30:57

Для лідера УНП Юрія КОСТЕНКА настав час пожинати плоди входження його політичної сили в парламентську коаліцію.

Як стало відомо Ъ, головою парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) стане Юрій КОСТЕНКО (Наша Україна-Народна самооборона). У БЮТ не заперечують проти його кандидатури і відзначають, що раніше пан КОСТЕНКО претендував на посаду Віце-Прем'єра з ПЕК. Джерела Ъ стверджують також, що один із близьких соратників Юрія КОСТЕНКА незабаром може увійти до складу уряду.

Українська народна партія (УНП), лідером якої є народний депутат Юрій КОСТЕНКО, претендує на ряд посад у Верховній Раді і Кабінеті міністрів. Одне з кадрових рішень вже затверджено – у лютому, в перші дні нової сесії парламенту, пан КОСТЕНКО повинен бути призначений головою комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Як повідомляв Ъ, посаду голови комітету з ПЕК звільняється у зв'язку з тим, що Микола МАРТИНЕНКО, нинішній голова комітету, обраний головою фракції НУНС. "Рішення про призначення КОСТЕНКО прийнято на 100%", – заявив Ъ джерело у фракції.

Юрій КОСТЕНКО підтвердив Ъ, що можливість призначення його керівником комітету дійсно розглядається. Блок Юлії ТИМОШЕНКО не заперечує проти його кандидатури.

Пост глави комітету з ПЕК – квота НУНС, тому що саме вони мають визначати кандидата. І якщо є політичне рішення про його затвердження – очевидно, він буде затверджений, – сказав учора Ъ заступник голови комітету з ПЕК Михайло ВОЛИНЕЦЬ.

Професійна придатність пана КОСТЕНКО для роботи на цій посаді також не викликає запитань у його колег, оскільки лідер УНП є членом парламентського комітету з ПЕК. "Мені відомо, що після формування коаліції кулуарно обговорювалася навіть можливість призначення Юрія Івановича (КОСТЕНКО, Ъ) Віце-Прем'єром з питань паливно-енергетичного комплексу", – зазначив пан ВОЛИНЕЦЬ.

Як відомо, відповідно до закону Про комітети Верховної Ради України, голова комітету повинен бути затверджений на засіданні парламенту 226 голосами. Юрій КОСТЕНКО погоджується з тим, що це створює певні труднощі.

«Як у випадку мого призначення, так і при прийнятті інших кадрових рішень нам необхідно буде заручитися підтримкою людей, які не входять до складу коаліції. Зараз ми проводимо з ними переговори», – повідомив Ъ пан КОСТЕНКО.

Опозиційні депутати поки не прогнозують, яким буде рішення їх фракцій. Відомо, що після створення коаліції БЮТ, НУНС і блоку Литвина в більшості голосувань коаліцію підтримували комуністи. Не виключена також імовірність того, що Юрія КОСТЕНКА підтримають представники групи Єдиний центр і лояльні президентові члени фракції НУНС, оскільки це призначення вигідно і Віктору ЮЩЕНКО. Слід нагадати, що один із соратників Юрія КОСТЕНКА по партії – Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, один з 16 членів правління Української народної партії – зараз є уповноваженим Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки.

У парламенті впевнені, що призначення пана КОСТЕНКА стане компенсацією підтримки коаліції народними депутатами від Української народної партії. Як відомо, при її створенні вирішальним став голос депутата Ярослава ДЖОДЖИКА (УНП), а в кінці минулого тижня всі шість депутатів від партії підтримали зміну керівництва фракції. Джерела Ъ відзначають, що кадрові претензії УНП не обмежуються призначенням Юрія КОСТЕНКА. "Не таємниця, що на початку лютого відбудеться ротація ряду міністрів. Зараз обговорюється можливість призначення одного з депутатів від Української народної партії на міністерський пост. В цьому випадку він замінить людини, що працює в уряді за квотою БЮТ. Але тут є складності, і це рішення остаточно ще не затверджено", – уточнив один із співрозмовників Ъ. Депутатів бентежить той факт, що у випадку виходу одного з представників НУНС у виконавчу владу в парламент потрапить наступний за списком кандидат у депутати – голова Рівненської облдержадміністрації Віктор МАТЧУК. Формально він член партії Наша Україна, але в парламенті впевнені, що пан МАТЧУК близький до Єдиного центру. "Він - людина БАЛОГИ і не піде в коаліцію. А у нас зараз кожен голос на рахунку", – заявив Ъ один з народних депутатів, що побажав залишитися неназваним.

Джерело: Коммерсант, 20 січня 2009 року
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі