друкувати


Найбільші потрясіння, які пережила світова економіка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 12:36:10

1825. Перша фінансова криза. На початку 1820-х років британці активно інвестували у розробку золотих та срібних родовищ у Латинській Америці. Видобуті дорогоцінні метали поставляли на фондову біржу в Лондоні. Масові спекуляції із золотом та сріблом виснажили резерви банку Англії, вибухнула фондова криза, яка призвела до паніки у банківській системі Великої Британії. Звідти криза перекинулася і на Латинську Америку.

1857. Перша світова економічна криза. У США масові банкрутства залізничних компаній і обвал ринку акцій призвели до колапсу на фондовому ринку та спровокували кризу американської банківської системи. У тому ж році криза перекинулася на Британію, а потім на всю Європу, а вже з Європи хвиля докотилася до Латинської Америки.

1907. Криза фондової біржі в Нью-Йорку. Банк Англії підняв дисконтну ставку з 3,5% до 6% для поповнення золотих резервів. Це призвело до відтоку капіталу зі США. Акції на Нью-Йоркській фондовій біржі обвалилися. Луснув один із найбільших американських трестів " Нікербокер", який мав 18 тисяч вкладників. На той час це було дуже багато. Це банкрутство призвело до паніки на фондових ринках по обидва боки океану.

1929—1933. Велика депресія. 29 жовтня 1929 року (так званий Чорний четвер) обвалились усі фондові індекси на американських біржах. Причиною стала незбалансованість світової економічної системи — надвиробництво, спекулятивний інвестиційний бум у США. Потім виробництво різко скоротилось, промисловість повернулась до рівня початку століття, а майже 30 мільйонів людей про всьому світу залишились без роботи.

1973—1975. Перша енергетична криза. Щоб підняти вартість нафти на світовому ринку, країни-члени ОПЕК знизили обсяг видобутку нафти. 16 жовтня 1973 року ціна бареля нафти за одну добу піднялася на 67% — з 3 до 5 доларів. У 1974 році вартість нафти сягала 12 доларів. Через таке подорожчання " чорного золота" економіка США та Європи практично зупинилась, а водії змушені були по кілька годин простоювати в чергах за бензином.

1987. Чорний понеділок. 19 жовтня 1987 року американський фондовий індекс Dow Jones Industrial обвалився на 22,6%. За американським ринком обвалилися ринки Австралії, Канади, Гонконгу. Біржовики досі не можуть пояснити причини катастрофи на світових фондових майданчиках — їй не передували ні економічні, ні політичні потрясіння.

1997—1998. Азіатська криза. Наймасштабніше падіння азіатського фондового ринку із часів Другої світової війни, спричинене виведенням коштів іноземних інвесторів із країн Південно-Східної Азії. Криза спричинила стрімку девальвацію національних валют регіону і високий рівень дефіциту платіжного балансу країн ПСА. За підрахунками економістів, азіатська криза знизила світовий ВВП на 2 трильйони доларів.

2000. " Віртуальна" криза. Тисячі людей по всьому світу почали активно вкладати гроші в інтернет-компанії (доткоми), сподіваючись, що Всесвітня мережа дасть початок " новій економіці". Невиправдано високий рівень інвестицій у компанії ІТ-сектора й низькі фінансові показники багатьох доткомів призвели до того, що у березні 2000 року акції цих компаній різко впали. Як наслідок, долар зрівнявся з євро і навіть почав йому поступатися.

2007 — ? Криза споживання. Почалася з іпотечної кризи у США. Через масові неповернення кредитів банки почали виставляти на продаж заставне житло, що призвело до обвалу цін на ринку нерухомості. Банкрутство найбільшого американського банку Lenman Brothеrs у вересні 2008 р. спричинило обвал на фондових ринках. Паніка серед вкладників похитнула ліквідність банківського сектора. Попит на різні групи товарів, який останні кілька років стимулювався за рахунок дешевих кредитних ресурсів, різко впав. Це, своєю чергою, позбавило виробників традиційних ринків збуту. Експерти прогнозують, що ця криза загостриться у середині 2009 року.

"Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі