друкувати


ТИМОШЕНКО розробила комбінацію перемоги над ЮЩЕНКОМ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 11:35:42

Нинішній епізод "Зоряних війн" Юлії Тимошенко проти "газових" посередників в порівнянні з аналогічною кампанією минулого року виглядає як-то блекло і невпевнено. Апарат прем'єр-міністра не поспішає повідомляти про всі умови надання Україні "унікальної ціни" з панського плеча "Газпрому". Таємничим контрактами Радбез загрожує скасуванням, а російські політологи - новим кризою неплатежів і продовженням енергетичної блокади. З проханням розповісти про підоснова домовленостей керівника БЮТ з Російською Федерацією RUpor звернувся до політолога і фахівеця з країн СНД Володимира Цибулько (на фото).

Тимошенко на сей раз за великим рахунком не потрібно прибирати ніяких посередників. Завдяки її рішенням присутність "Газпрому" на українському ринку збільшилася з 7% до 25%. Відпадає вся необхідність і у власних (тобто наближених до прем'єра і її людям) комерційних структурах.

Присутні на нашому ринку російські компанії тепер будуть отримувати необхідний їм газ напряму. За російськими цінами. Таким чином, Тимошенко створила прецедент існування на території держави двох різних цін - для лояльних і для нелояльних.

Ще рік тому я говорив про те, що "Газпром" має намір створити в Україні т.зв.. "Енергоостров". Собівартість продукції російських підприємств, що одержують газ без ринкових накруток, в такому випадку стає нижче, ніж в українських підприємств. Це надає "Газпрому" можливість банкрутом і скуповувати за безцінь підприємства усередині України.

Саме це і зробила Тимошенко в обмін на підтримку її кандидатури на посаді президента України. З терміну розрахованого на 10 років - терміну дії контракту "Нафтогазу" з "Газпромом" - випливає, що Юлія Володимирівна збирається правити два терміни поспіль. Але не тільки. Вона зробила так, щоб політична фракція "Газпрому" позбавила всяких самостійних перспектив Віктора Януковича, а в влаштованому Путіним президентському кастингу у неї зникли скільки-небудь серйозні суперники.

Наївно було б думати, що керівництво Російської Федерації задовольняють виключно економічні вигоди від перебування Тимошенко на посту № 1 в Україні та її показная деідеологізація. Існує цілий ряд гарантій, наданих прем'єром України Володимиру Путіну і Дмитру Медведєву.

Найперше її обіцянка стосується уповільнення аж до повної зупинки руху України у бік Європейського Союзу і НАТО. По НАТО їй вже багато чого вдалося: cітуація зараз знаходиться в підвішеному стані. Відмовлятися ж від Євросоюзу вона все-таки не зважилася, оскільки цей вектор зовнішньої політики дуже популярний у народі. Цю тему вона не педалірована. Замість цього її команда зробила акцент на іншому - на зриві Євро-2012. Всі без виключення програми з Чемпіонату уряд протягом 2008 року профінансувало лише на 1%. Вона зробила акцент на відмову від офіційного видворення баз Чорноморського Флоту з Криму.

З самого початку Кремль вимагав від її практично неможливого - негайного відсторонення Віктора Ющенка від влади. Саме так я пояснюю її вересневому комбінацію зі зміною Конституції, відставкою президента і ліквідацією цієї посади як такої. Оскільки ця спецоперація провалилася і вона не виконала своє зобов'язання, їй треба в пожежному порядку знайти підходящу для Москви жертву. У поспішному порядку була розіграна нова п'єса, за сюжетом якої джерелом проблем оголошується ніхто інший, як Фірташ. Кращої кандидатури не придумаєш. Все виглядало цілком логічно й обгрунтовано. Саме Фірташ зі своєю групою в Партії регіонів став на шляху створення антипрезидентської парламентської більшості, саме він дестабілірізірует ситуацію, саме він винен у всіх наших бідах, - намагається довести пропагандистська машина Тимошенко. Тепер її радники взагалі дійшли до гіпербольшевістскіх комбінацій та розряджати ефір за ефіром обіцянками почати "конфіскацію" газу, наявного у неугодних прем'єру компаніях.

І це тільки початок. Для того щоб зберегти собі політичну перспективу в якості основного кандидата 2010 року Тимошенко принципово важливо залишити поле бою. Щоб уникнути особистої відповідальності за весняний економічний колапс прем'єр власними зусиллями інсценірует гучну відставку з допомогою перевірених людей з Партії регіонів. Інакше вона не зможе приймати серйозне участь в президентській кампанії.

Одним з перших питань наступної сесії Верховної Ради Партією регіонів уже внесено питання про звіт уряду. За моїми даними, потрібну кількість депутатів у них вже набраний. Питання вирішиться буквально через пару тижнів - на початку лютого.

Публічне поведінка Тимошенко останнім часом взагалі буяє всілякими трюками. Перед Новим роком вона зірвала підписання "газових" домовленостей, після цього вона намагалася над мильним happy end `ом у відносинах з Росією ... Тим часом вся тімошенковская та російська пропагандистська тріскотня була спрямована тільки на одне - на відволікання уваги від створення потужного плацдарму" Газпрому " на території України.

Однак, її опонентам - і в першу чергу Віктору Ющенко - не варто думати, що гра закінчена і тепер можна йти в буфет. Так, дійсно, більшість українських олігархів зараз з Тимошенко, але їх вибір занадто (я б навіть сказав сверх-) сітуатівен. Їх цікавить доступ до ресурсів, а не Тимошенко як така. Коли ж прийде час президентських виборів вони знову почнуть шукати того, хто адекватно виражав би їх прагнення, сподівання і ставлення до ринкової економіки. Знову потрібні будуть особисті якості гравця. Чим у даному випадку може похвалитися Тимошенко, самим багатим українцям на той момент стане відомо як ніколи добре. Перерозподіл, жорстке державне втручання, небачені пільги для когорти наближених імпортерів ... Поруч знаходиться прізвище Ющенко. Вибір буде досить складним, але дуже визначальним. Якщо правляча еліта не хоче втратити все, що у неї поки що є, вона віддасть свої голоси за Ющенка. Як говорить в даному випадку Вадим Карасьов, "країні потрібен не адміністратор, а лідер".

Джерело: "RUpor.info"
Обговорити на форумі