друкувати


Винуватці світової кризи – версія The Guardian

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 11:25:13

Британська газета The Guardian опублікувала статтю, в якій назвала імена політиків, економістів і фінансистів, винних в світовій фінансовій кризі.

Першим в списку опинився колишній глава Федеральної резервної системи (ФРС) США і один з відомих економістів світу Алан ГРІНСПЕН. Раніше не тільки британська газета, а й багато світових ЗМІ відзначали, що саме політика ФРС сприяла утворенню міхура на ринку нерухомості США і подальшій кризі житлового ринку країни, який згодом переріс в світову кризу. Нагадаємо, восени минулого року ГРІНСПЕН зізнався, що недооцінював масштаби кризи і припустився помилки, вважаючи, що банки зможуть самостійно з ним справитися.

На думку видання, відповідальними за розвиток кризи також є колишні президенти США Біл КЛІНТОН і Джордж БУШ. КЛІНТОН законодавчо закріпив розділення комерційних банків, що акумулюють депозити, й інвестиційних, що вкладалися, зокрема, у високоризикові іпотечні папери. Саме інвестиційні банки постраждали від кризи насамперед. У вересні 2008 року останні два незалежні інвестиційні банки країни, Goldman Sachs і Morgan Stanley, змінили статус на банківські холдинги, щоб протистояти кризі. При БУШІ, відзначає газета, видача іпотечних позик неблагонадійним позичальникам що не "мала ні доходу, ні роботи", досягла піку.

Серед винних в розростанні кризи The Guardian також назвала британського прем'єр-міністра Гордона БРАУНА, прем'єр-міністра Ісландії Гейра ХОРДІ (Geir Haarde), а також колишніх керівників крупних страхових і кредитних організацій. У списку опинилися, наприклад, колишній генеральний директор найбільшого американського страховика AIG Моріс ГРІНБЕРГ (Maurice Greenberg), екс-глава націоналізованого британського банку Northern Rock Адам ЕППЛГАРТ (Adam Applegarth), а також колишні керівники потерпілих від кризи кредитних організацій США - Джеймс КЕЙН (Jimmy Cayne) з Bear Stearns і Стен О'НІЛ (Stan O'Neal) з Merrill Lynch.

Криза, що почалася в США, торкнулася економік багатьох розвинених країн. За прогнозом Міжнародного валютного фонду, втрати і списання засобів по всьому світу в ході кризи можуть досягти 1,4 трильйонів доларів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі