друкувати


М.СААКАШВІЛІ: Це все – русская пропаганда

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 11:11:07

" У нас не було вибору! У нас залишалася лише спроба відкинути назад русскіх"

Росія і Грузія ставлять в провину один одному відповідальність за ескалацію кризи на Кавказі. Грузинський Президент звинувачує Росію в тому, що вона давно планувала війну проти його країни.

- Пане СААКАШВІЛІ, чому інформація про те, хто розпочав цю війну настільки суперечлива?
- Провиною тому русская пропаганда. Русскіє також говорили про 2000 вбитих і про геноцид, коли ніхто не загинув. Русскіє направили у південносетинське місто Цхінвалі 50 журналістів, перш ніж війна взагалі почалась. Русскіє вже давно " завели" свою пропагандистську машину.

- З грузинської сторони, війна почалася з русскої провокації, із-за чого Ви віддали наказ ввести війська до Південної Осетії.
- Не було введення грузинських військ! Південна Осетія розташована в Грузії, там ще до цього перебували грузинські солдати. У нас не було вибору. У нас залишалася лише спроба відкинути назад русскіх.

- Незалежні політичні інститути у Вашій країні, як, наприклад Міжнародна кризова група (International Crisis Group) кажуть, що Ви ще в квітні мали намір направити грузинських військових в Абхазію.
- Це не так. У нас були лише плани зайнятися посиленим озброєнням поліції, тому що за нашими даними росіяни збиралися ввести війська в Абхазію. Ми не розраховували на те, що вони вторгнутися в Південну Осетію.

- Як після цієї війни Грузія збирається стати привабливою для Південної Осетії і для іншого ворохобників регіону Абхазії?
- Хто такі абхазців і південні осетини? Ви маєте на увазі людей, які сьогодні там живуть чи також ті 500 тисяч, які були вигнані з Абхазії? І Ви також маєте на увазі ту іншу половину нинішнього населення Південної Осетії, яка повинна була втікати в ході громадянської війни в 1992 році!

- Багато років Ваша країна страждає через прагнень цих регіонів отримати незалежність. Могла б Грузія жити з незалежною Абхазією і незалежною Південною Осетією, якщо б за це вона стала членом НАТО?
- Ні. Ці регіони не на шляху до незалежності, вони просто окуповані росіянами. Ми ніколи не капітулюємо! Але, звичайно, ми не хочемо примушувати Південну Осетію з допомогою сили. Зближення тривалий процес.

- Чи була помилка в тому, що Захід не прискорив прийняття Грузії в НАТО?
- ПУТІН планував свій напад на Південну Осетію вже кілька місяців. Ніхто на Заході не міг підозрювати, наскільки серйозними були його плани. Навіть ми були здивовані.

- Американці у цій кризі виявилася надійним партнером?
- Вони зробили все, що в їх силах. ПУТІН знав, що з американської сторони перед собою він має " храмаючу качку" , президента, який скоро покине свій пост. Він скористався цією ситуацією.

- Що Ви очікуєте від європейців?
- Нам потрібна допомога для відновлення Грузії, " грузинський план МАРШАЛЛА" . До того ж Европа повинна показати русскім, що їм не зійде з рук окупація Грузії. Вкрай важлива роль Німеччини. Німеччина друг Росії " номер один" , так само як ми її ворог " номер один" . Це щасливий випадок, що Федеральний канцлер Німеччини Ангела МЕРКЕЛЬ з колишньої НДР і знає русскіх. Німеччина повинна зараз використовувати свою сильну позицію. Росія повинна відчути, що їй це буде легко, що не можна просто взяти і окупувати регіон в Грузії. Якщо европейці зараз не будуть діяти, то русскіє продовжать цю політику анексії і в Україні, і в Естонії, і в інших країнах, за прикладом того, як це робив СТАЛІН.

- Що має відбутися, щоб Росія і Грузія стали спілкуватися один з одним конструктивно?
- Ми, грузини, у будь-який час готові до відкритих відносин. Перший крок був би в тому, щоб русскіє просто підійшли до телефону, коли ми їм дзвонимо. Під час кризи вони цього не робили, і зараз вони цього теж не роблять. Одночасно ми відкриємо консульства на нашій території.

- Ваш попередник на посаді президента Едуард ШЕВАРДНАДЗЕ і його попередник Звіад ГАМСАХУРДІА поламали на русскіх зуби. Це доля кожного грузинського президента?
- Ні, у жодному разі ні! Росіяни ненавидять мене так само, як вони ненавиділи ШЕВАРДНАДЗЕ, коли він був Президентом. Але якщо ми підемо далі шляхом, по якому ми пішли, ми будемо економічно зростати абсолютно незалежно від Росії.

Від Коломия ВЕБ Портал: Інтрев'ю із Президентом М.СААКАШВІЛІ відбулось ще у жовтні минулого року, але ми переклали та розміщуємо його тут і тепер, для того щоб більше Українців знали позицію братньої Грузії. І просимо звернути увагу, що слова Президента СААКАШВІЛІ про Україну здається знайшля своє підтвердження…

Автор: Ванесса де л'ОР
Джерело: Cicero
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі