друкувати


Професійне свято відзначив "Беркут"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 11:00:45

Днями своє професійне свято відзначили працівники окремої роти міліції особливого призначення "Беркут". Без їхньої участі в охороні громадського порядку не обходяться жодні масові заходи. Співробітники підрозділу – це незамінна фізична підтримка міліцейських заходів щодо затримання небезпечних злочинців. Важливим для громадян є те, що незважаючи на свою міць, прикарпатські "беркути" виконують свої завдання без порушень законності.

Тиждень тому під час перебування в Івано-Франківську міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко нагородив відомчими відзнаками трьох співробітників прикарпатського "Беркута". За професіоналізм в охороні громадського порядку.

Рік, що минув, був для спецпідрозділу нелегким. Половина особового складу роти чотири рази виїжджала в Київ у зв’язку з розбійними нападами на банки. Врешті-решт зграю, яка грабувала банківські установи, затримали завдяки й зусиллям івано-франківських міліціонерів.

До ста відсотків особового складу заступало на рятувальні роботи під час липневої повені. Хлопці були у відрядженні у Верховині по півмісяця. На вертольотах підвозили постраждалим медикаменти, продукти харчування, предмети першої необхідності. "Намотали" по горах стільки кілометрів, що в декого чоботи не витримали – порвалися. Охороняли громадський порядок у селах, аби не було мародерства. Разом із представниками сільських рад здійснювали патрулювання у постраждалих населених пунктах. Виїжджали у село Петрилів Тлумацького району, в Галич, стежили, щоб не було порушень громадського порядку при розподілі гуманітарної допомоги.

Тож роботи вистачало. Зате й заслужена винагорода не змусила себе довго чекати. За злагоджену і сумлінну роботу в час ліквідації наслідків повені близько третини особового складу підрозділу отримали грамоти і подяки від Міністерства внутрішніх справ України та керівництва управління МВС в області. Командир роти підполковник міліції Анатолій Бас удостоївся відзнаки МВС України "Закон і честь", ще чимало його колег отримали нагрудні знаки "За відзнаку в службі".

Працівники підрозділу успішно виступали на обласних змаганнях правоохоронців, а також з різних службово-прикладних видів спорту, які проводило Міністерство внутрішніх справ. А командир роти у змаганнях зі стрільби з бойової зброї встановив особистий рекорд – 259 очок із трьохсот можливих.

"Беркут" завжди там, де велике скупчення людей, – на мітингах, вічах, урочистостях, масових святкуваннях. "Навіть з’їзд байкерів, який щороку проходить у Косові, не обходиться без нашої присутності, – розповідає Анатолій Бас. – Байкери – народ специфічний. Місцева міліція навряд чи з ними впоралася б, та завдяки нашим зусиллям не було не те що бійки, а навіть серйозної сутички".

Спецпідрозділ тісно співпрацює з карним розшуком та відділом боротьби з незаконним обігом наркотиків. Недавно з його допомогою було затримано групу викрадачів автотранспорту. Якщо в якомусь селі виникають проблеми з поділом землі, то й тут без "беркутівців" не обходиться.

Є такий вислів: "Коли погано людям, вони викликають міліцію, коли погано міліції – викликають "Беркут". Можна лише здогадуватися, яке велике психологічне навантаження лягає на плечі цих кремезних хлопців.

– Як вирішується ця проблема? – запитую у командира підрозділу.
– У нашій роті є штатний психолог. Крім того, я маю педагогічну освіту і у складних ситуаціях можу адаптувати людей, підказати, як діяти. І взагалі, коли бачу, що людина, як кажуть, "на грані зриву", можу перевести її з якогось напруженого наряду на інший, на спокійнішу службу. Постійно проходимо тестування у психологічному центрі при УМВС, адже всі працівники нашого підрозділу вважаються такими, що працюють у групі ризику у зв’язку з надмірними емоційними навантаженнями. Але, попри це, серйозних порушень дисципліни, як-от невиконання наказу чи відмови від виконання, у нас ніколи не було і, сподіваюся, не буде.

На жаль, праця "беркутівців" належно не поцінована державою. На першому році служби новачок отримує зарплату в розмірі 1300 гривень. А якщо йому ще й доводиться винаймати квартиру, а якщо вже є сім’я… Через це "якщо" дехто покидає службу і шукає кращого "місця під сонцем".

– Хотілося б мати сучасніший, швидкісний та економніший транспорт, – продовжує Анатолій Петрович. – Щоправда, минулого року ми отримали нову "Газель" і пасажирський автобус "Богдан". Тож сподіваємося, що це добрий початок.

Командир роти нарікає на проблеми з комплектацією особового складу. Скажімо, з 35 чоловік – кандидатів на службу лише дванадцятьох відправили для проходження військово-лікарської комісії. З них тільки половина виявилися придатними до служби у спецпідрозділі. І це при тому, що кандидати пройшли строкову службу у десантних, внутрішніх військах, інших спеціальних підрозділах.

– Але в них такий рівень фізичної підготовки, що не лише до нас – у патрульну службу немає сенсу брати, – нарікає командир "беркутівців". – З вигляду здорові високі хлопці підтягуються на перекладині 5-7 разів. Все це результат гіподинамії, діти перестали серйозно займатися спортом, просиджують годинами то біля телевізора, то біля комп’ютера. Закриваються дитячо-юнацькі спортивні школи, адже це економічно невигідно.

Торік вісім "беркутівців" вийшли на пенсію, троє поїхали миротворцями у Косово. Щоправда, всі троє – Андрій Глібчук, Василь Корчинський і Володимир Слободян – знову повернулися в рідний підрозділ. Поповнився івано-франківський "Беркут" і трьома новобранцями. Це хлопці, яких відбирали на місці і направляли на навчання. Командування задоволене поповненням. Нині проходить початкову підготовку ще один кандидат на службу в "Беркуті" – кандидат у майстри спорту з греко-римської боротьби.

З огляду на це "Беркут" вирішив і надалі займатися, так би мовити, селекційною роботою – самому дбати про надійну, добре підготовлену зміну. Тоді й ми усі почуватимемося захищеними.

Джерело: ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі