друкувати


НАТО готується до боротьби за Арктику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 10:19:39

НАТО має намір дати оцінку новим геополітичним реаліям, що складаються у зв'язку з прогнозованим загостренням боротьби за ресурси Арктики. Організація визнає регіон стратегічно важливим. Розглядаються найбільш несприятливі сценарії у сфері безпеки.

Військові та експерти Організації Північноатлантичного договору, а також представники урядів країн-учасниць зберуться в кінці січня в столиці Ісландії Рейк'явіку для обговорення перспектив освоєння ресурсів Арктики і визначення ролі НАТО у забезпеченні інтересів держав, що входять до Альянсу.

Конференція НАТО, присвячена " новим викликам безпеки" в Арктиці, пройде 28-2 9 січня. Згідно з офіційною програмою, учасники мають намір розглянути " стратегічні сценарії" розвитку подій у сфері безпеки, в тому числі " самі несприятливі" .

З документа випливає, що Альянс не виключає виникнення " традиційних військових загроз" у зв'язку із загостренням конкуренції за право освоювати найбагатші ресурси цього регіону і " відновленням військової присутності в регіоні" . " З огляду на економічний потенціал і політичний інтерес в Арктиці, (...) відбуваються важливі зміни, які матимуть великий вплив на міжнародні відносини" , – заявляють в НАТО.

В Альянсі відзначають, що танення льоду Арктики внаслідок потепління клімату, а також технологічний розвиток роблять ресурси цього регіону " більш доступними" . Однак крім власне ресурсів НАТО цікавить і вплив на " нові трансарктичні шляхи доставки вантажів" . " Так що мова йде про регіон, що представляє для НАТО та союзників з безпеки стійкий стратегічний інтерес, а отже потрібно уважне вивчення останніх подій навколо Арктики" , – заявив офіційний представник Альянсу Джеймс АППАТУРАЙ.

Альянс відзначає " значне зростання уваги" до регіону в останні роки. У зв'язку з цим організація має намір оцінити ступінь своєї " підготовленості" до змін, що відбуваєються, а також дати оцінку " адекватності існуючим інституціональним рамкам" міжнародного співробітництва з Арктики.

За даними США, в Арктиці знаходиться близько чверті нерозвіданих світових запасів вуглеводнів. На право освоювати арктичної шельф та ресурси регіону претендують США, Канада, Данія, Росія та Норвегія.

У 1997 році Росія приєдналася до Конвенції ООН з морського права. Документ передбачає, що країни-учасниці повинні були протягом десятирічного терміну підготувати та внести заявку в ООН на право розширення своєї зони Північного полюса. Заявки були подані Канадою, Данією, Норвегією і Росією. Активність в цьому напрямку посилили і США.

Влітку 2007 року Росія направила в Арктику експедицію, якій було доручено взяти зразки глибоководного грунту Сибірської континентальної платформи. Його аналізи дозволили б Росії обгрунтувати претензії на територію площею 1,2 млн кв км. А влітку 2008 року кораблі Північного флоту ВМФ Росії відновили бойове чергування в арктичних районах. Крім того, російська влада розробила стратегію освоєння Арктики.

Автор: Олег ЗЕГОНОВ
Джерело: Infox.ru
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі