друкувати


Хартія про стратегічне партнерство Сполучені Штати Америки – Грузія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 02:32:59

Сполучені штати Америки і Грузія: 1. Підтверджуємо важливість наших відносин як друзів і стратегічних партнерів, намір поглиблювати партнерство на благо двох народів і розширювати співробітництво в широкому спектрі двосторонніх пріоритетів.

2. Ми підкреслюємо, що співпраця між нашими демократіями базується на спільних цінностях та загальних інтересах, в тому числі на розвиток демократії та економічної свободи, захисту безпеки і територіальної цілісності, затвердження верховенства закону і повазі прав людини, включаючи права всіх біженців та вимушено переміщених осіб на гідне, безпечне та добровільне повернення, на підтримці інновацій і технологічних досягнень і посилення енергетичної безпеки в Eвразії.

3. Наголошуємо двостороннє прагнення посилити відносини у сферах економіки, енергетики, дипломатії, науки, культури та безпеки.

Частина I. Принципи партнерства. Попередня Хартія заснована на загальних принципах і поглядах сторін:

1. Підтримка суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та непорушність кордонів один одного представляє основу наших двосторонніх відносин.

2. Наша дружба грунтується на загальному розумінні та визнання спільної віри, що демократія являє собою головну основу політичної легітимності і, відповідно, стабільності.

3. Співробітництво у сферах оборони і безпеки між демократіями має суттєве значення для ефективного реагування на виклики, що загрожують миру та безпеки.

4. Сильна, незалежна, суверенна і демократична Грузія, яка має відповідальні оборонні сили, вносить свій внесок в утвердження безпеки і благополуччя не лише всіх громадян Грузії, але й вільної і мирної Европи.

5. Зростаюча демократія Грузії може надати арену потенціалу своїх творчих працьовитих громадян, ніж різко збільшиться благополуччя, як в усьому регіоні, так і за її межами.

6. Сполучені Штати Америки будуть сприяти зусиллям Грузії поглиблювати зв'язки з іншими націями Евро-атлантичного співтовариства політичної, економічної, соціальної та сфері безпеки.

7. Партнери заявляють, що їх спільну мету представляє повна інтеграція Грузії в европейські і трансатлантичні політичні, економічні, а також інститути безпеки і оборони на основі задоволення Грузією необхідних стандартів.

Частина II: співробітництво у сферах оборони і безпеки.Для обох країн життєвий інтерес представляє те, щоб Грузія була сильною, незалежною, суверенною, єдиною і демократичною державою. Сполучені Штати Америки визнають важливий внесок Грузії в зусилля коаліції в Іраку. Цим Грузія провела демонстрацію того, що вона має потенціал внести свій внесок у загальну безпеку. Поглиблення Евро-атлантичної інтеграції Грузії являє собою загальний пріоритет, і ми плануємо, початок програм розширеного співробітництва в галузі безпеки, метою якої є посилення можливостей Грузії та підготовка до членства НАТО.

2. Визнаючи те, що миру та стабільності у світі загрожує небезпека, беручи до уваги зобов'язання, випливає з угоди 12-го серпня про припинення вогню між Грузією і Росією, Сполучені Штати Америки і Грузія планують розширити рамки програм співробітництва в сферах оборони і безпеки, з метою усунення цих загроз та сприяння миру і стабільності. Співробітництво і партнерство між Сполученими Штатами Америки та Грузією у сферах оборони і безпеки корисно, як для обох держав, так і для регіону.

3. Усвідомлюючи зростаючу небезпеку, викликану розповсюдженням зброї масового знищення, Сполучені Штати Америки і Грузія беруть на себе відповідальність боротися проти розповсюдження зброї масового знищення та небезпечних технологій при дотриманні міжнародних стандартів нерозповсюдження, здійсненні ефективного контролю експорту та посилення такого контролю.

4. Грунтуючись на співробітництві між відповідними відомствами оборони і збройних сил, Сполучені Штати Америки підтримають зусилля Грузія задовольнити легітимні потреби своєї безпеки і оборони, в тому числі шляхом розвитку належних, сумісних з НАТО військових сил.

Частина III: Співпраця у сферах економіки, торгівлі та енергетики.Сполучені Штати Америки і Грузія мають намір розширити співпрацю з метою створення робочих місць та заохочення економічного зростання, підтримки реформ ринкової економіки та лібералізації, подальшого покращення бізнес-середовища та сприяння доступу на ринки продукції та послуг. Ми визнаємо, що торгівля має важливе значення для сприяння глобального економічного зростання, розвитку, свободи і благополуччя, вітаємо розвиток південного коридору енергетичної інфраструктури. США сприяють інтеграції Грузії в глобальну економіку і відповідні міжнародні економічні організації.

1. Визнаючи значення збільшених інвестицій для економічного росту і розвитку, США і Грузія намір досягти угоди «про розширення двосторонніх інвестицій», щоб збільшити допуск Грузії «в загальну систему пільг» і вивчити можливість досягнення угоди про вільну торгівлю.

2. США мають на меті надати допомогу Грузії у повоєнній реконструкції та фінансової стабілізації. Ми маємо намір разом працювати для задоволення потреб народу Грузії, проведення цілеспрямованої політики і програм для зменшення бідності в країні, забезпечення добробуту всіх громадян Грузії шляхом інвестицій в системи охорони здоров'я та освіти і стабільного покращення.

3. Визнаючи значення, справно працюючого, орієнтованого на ринок сектору енергетики, США і Грузія намір вивчити можливості виробництва енергії в Грузії, посилити енергоефективність і збільшити фізичну безпеку Енергетичного транзиту европейських ринків, котрий проходить через Грузію Ми маємо намір ще більше розвинути нашу багаторічну співпрацю з Азербайджаном і Туреччиною, результатом чого були нафтопроводи Баку-Тбілісі-Джейхан і Баку-Супса та газопровід Баку-Тбілісі-Ерзрум, щоб створити новий південний коридор, який допоможе Грузії та решти Европі диверсифікувати забезпечення природним газом шляхом його імпорту з Азербайджану і Центральної Азії.

Частина IV: Зміцнення демократії . Визнаючи значні досягнення Грузії, наші країни беруть зобов'язання спільно працювати над посиленням свободи ЗМІ, парламенту, судової реформи, верховенства права, громадянського суспільства та поваги основних свобод, і антикорупційних заходів. Ми ще раз підтверджуємо нашу прихильність до демократії, толерантності та спільним цінностям поваги всіх громад і мають намір співпрацювати з наступних питань:

1. Сполучені Штати Америки і Грузія готові співпрацювати, щоб сприяти незалежним ЗМІ, свободі вираження та доступності об'єктивних новин та інформації, у тому числі шляхом надання допомоги журналістами та ЗМІ.

2. Сполучені Штати Америки і Грузія готові співпрацювати у справі подальшого зміцнення верховенства права, включаючи збільшення незалежності суду. З цієї точки зору, Сполучені Штати Америки мають намір надати допомогу цього процесу, в тому числі шляхом проведення тренінгів суддів, прокурорів, адвокатів і офіцерів поліції. Шляхом розширених відносин правоохоронних та судових гілок, ми плануємо направити відповідні зусилля проти загроз таких загальних транснаціональних злочинів, як тероризм, організована злочинність, незаконна торгівля людьми та наркотиками, відмивання грошей і комп'ютерні злочину.

3. Сполучені Штати Америки і Грузія плануємо співпрацю, щоб сприяти покращенню управління шляхом прозорості та підзвітності виконавчої влади Грузії та законодавчого процесу, розширення залучення громадян та ЗМІ в процес ухвалення рішення урядом.

4. Сполучені Штати Америки і Грузія обіцяють співпрацювати для зростання політичного плюралізму в Грузії, в тому числі заохочувати розвиток політичних партій, аналітичних центрів та неурядових організацій, за їх участю довести до повноцінності законодавство і провести реформи для створення більш конкурентного виборчої середовища.

5. Сполучені Штати Америки і Грузія плануємо співпрацювати для посилення можливостей громадянського суспільства Грузії, щоб була здійснені вироблення публічної політики та аналіз, підтримка інтересів громадян, участь у законодавчому процесі і був забезпечений нагляд за державними службовцями.

Частина V: Поглиблення контактів між народами та розширення культурного обміну.Сполучені Штати Америки і Грузія висловлюють бажання, щоб між народами двох країн здійснювалося поглиблення контактів та розширення програм культурного, освітнього та професійного обміну, що ще більше сприяє встановленню демократії та демократичних цінностей і збільшить взаєморозуміння.

1. Визнаючи значення поглиблення контактів між народами США і Грузії, обидві сторони мають намір у майбутньому сприяти культурному та соціальному обміну та діяльності за допомогою таких ініціатив, якими є програми Фулбрайта, програма обміну майбутніх лідерів (FLEX), студентський обмін (UGRD), законодавче освіта та практика ( LEAP), міжнародна програма лідерів візитерів і програма навчання та вивчення англійської мови.

2. Підкреслюючи необхідність нововведень і динамізму для майбутнього наших країн, США і Грузія плануємо забезпечити посилену співпрацю у сферах вищої освіти, бізнесу і наукових досліджень. США планують спростити процес вимоги віз США відповідно до законодавства США та процедур так, щоб кваліфікованим особам була дана можливість участі в галузях культури, освіти, бізнесу та наукової діяльності.

3. США і Грузія мають намір в поствоєнному середовищі Грузії відновити пошкоджені культурні пам'ятники та ЗМІ і сприяти безперервному контакту між мешканцями Абхазії і Цхінвальского регіону/Південної Осетії та решти Грузії.

Підписана у Вашингтоні, округ Колумбія, 9 січня 2009 року.

Обговорити на форумі