друкувати


Північнокорейський лідер поділився з наступником

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-24 02:20:15

Північнокорейський лідер Кім Чен ІР, якому в лютому має виповнитися 68 років, має намір вибрати в якості наступника свого третього сина, Кім Чен УНА. Таку інформацію розповсюдило південнокорейській агентство Yonhap з посиланням на джерела у владних структурах КНДР. Як заявив співрозмовник агентства на умовах анонімності, про остаточний вибір лідера Трудової партії Кореї і головнокомандувача Корейської народної армії було оголошено 8 січня.

Це рішення голова Державного комітету оборони КНДР прийняв раніше, ніж очікували спостерігачі. Як повідомляється, настільки раннього вибору посприяв стан здоров'я Кім Чен ІРА, який переніс інсульт 15 серпня минулого року. Із-за того, що страждає діабетом північнокорейський лідер довго не показувався на публіці і навіть не з'явився на офіційному святкуванні свого 60-річчя. У західній пресі з'явилася інформація про те, що він, може бути, вже мертвий.

Ці новини, втім, не підтвердилися. У листопаді японські ЗМІ повідомили, що Кім Чен ІР переніс ще один інсульт у кінці жовтня. За їх даними, в результаті другого удару він втратив контроль над лівими рукою та ногою, а також позбувся мови. Коментарю цих чуток від офіційних представників КНДР домогтися не вдалося.

Цікаво відзначити, що до нинішнього моменту за повної відсутності офіційної інформації можливим наступником Кім Чен ІРА називали зовсім іншої людини – його середнього сина Кім Чен Чола, 1981 року народження. Про те, чому корейський лідер назвав спадкоємцем свого поста Кім Чен Уна, поки не відомо, однак джерело Yonhap пояснив, що вибір керівника виявився несподіваним навіть для еліти КНДР.

Про майбутнє лідера країни відомо небагато. Експерти не знають навіть точної дати народження, відомо лише, що зараз йому близько 25 років. Він здобув освіту у Міжнародній школі в швейцарському Берні, де мало спілкувався із однокласниками, проводячи час в основному будинку. Як очікується, незабаром преса КНДР почне активну пропагандистську кампанію, спрямовану на популяризацію Кім Чен УНА в широких народних масах.

Автор: Сергій РЯБКО
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі