друкувати


Російська загроза безпеки Сполучених Штатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 06:14:37

Зовнішньополітична перевірка ОБАМИ вже почалася. Сконцентрувавшись на кризі в Секторі Газза, легко не звернути ніякої уваги на серйозну загрозу безпеки США з боку Росії.

Проблему, яку представляє собою Росія, фактично не актуалізувала для себе ні Адміністрація, котра йде, а ні майбутня. Що стосується самого Барака ОБАМИ (Barack OBAMA), який вступить на посаду Президента вже через кілька днів, то він не повинен забувати попередження Джо БАЙДЕНА (Joe BIDEN): наступний Президент протягом перших шести місяців свого правління зіткнеться зі справжньою перевіркою своїх зовнішньополітичних якостей. Цей міжнародний виклик кидає нам Росія, і ми не маємо права не звертати на це уваги – оскільки перевірка, по суті, вже розпочалася.

Найбільш відкрито про те, що такий ризик існує, заявив сам президент Росії Дмітрій МЄДВЄДЄВ. У своєму інтерв'ю за підсумками року МЄДВЄДЄВ чітко заявив, що Росія буде і далі розглядати військову силу як інструмент проведення своєї політики. " Інтереси Росії будуть охоронятися за допомогою всіх доступних засобів. В першу чергу, міжнародно-правових... але при необхідності і з застосуванням сили" .

Крім того, Росія останнім часом оголосила про суттєве збільшення розміру своїх збройних сил і розміщує замовлення на виробництво 700 нових стратегічних ядерних систем. Більше того, заступник секретаря Ради Безпеки Росії генерал Юрій БАЛУЄВСКІЙ вже казав, що його робота – а також " виправдане використання ядерних озброєнь в якості інструменту стратегічного стримування" неминуче призведе до посилення ролі збройних сил у зовнішній політиці країни.

І все це – відразу ж після непідтверджених повідомлень про те, що Росія погодилася поставити Ірану системи ППО С-300. Ці слухи не знайшли підтвердження, але це не означає, що на них можна не звертати уваги. Адже нестикування є і в тому, що говорить Іран, і в тому, що говорить Росія, а якщо ці сучасні зенітно-ракетні системи все-таки продані Ірану, то будь-який напад з боку США або Ізраїлю не просто стає небезпечним, а під питанням опиняється сам успіх такого підприємства.

Небезпека посилюється ще й з-за того, що з'являються все нові повідомлення про продаж Росією інших ракетних систем Сирії, Лівії та Венесуелі. А минулого тижня Росія оголосила про організацію " гарячої лінії" між своєю і китайською арміями, позначивши їх подальше зближення. Це, звичайно, головним чином символічний крок, але він як не можна краще демонструє наміри Росії.

А 1 січня Росія припинила життєво необхідні поставки природного газу Україні; ця дія явно спрямована проти союзників США. Дії Росії проти України завдали важкого удару по цій тендітній нації і зірвали постачання палива декільком країнам Західної Європи, які отримують газ через територію України.

Росія заявляє, що ці санкції – відповідь на невиплати Україною 2 мільярдів доларів, які, як стверджує Москва, Україна винна за газ. Але, крім цього, дії Москви стали ознакою того, що вона грає політичними мускулами з метою не дати Україні (а також Грузії) вступити до лав НАТО.

Уряд ОБАМИ має вжити з цього приводу невідкладних заходів. Однак, як би не хотів ОБАМА піти з переговорів з успішним результатом, він не повинен сідати за стіл без певних попередніх умов. Він вже зробив крок у правильному напрямку, оголосивши, що можливість в майбутньому стати членами НАТО зберігається і для України, і для Грузії.

З цього питання США повинні виступати на переговорах з Росією максимально рішуче. В питанні надання Україні та Грузії членства в НАТО Сполучені Штати не можуть відступити – якщо Росія не буде готова до співпраці та істотної зміни своєї політики. Зокрема, Росія повинна активно працювати над тим, щоб переконати Іран відмовитися від своїх ядерних амбіцій, конструктивно працювати разом з США над проблемою ядерного роззброєння Північної Кореї і негайно припинити продавати будь-яку зброю країнам, що підтримують тероризм.

Перевірка, про яку говорив наш майбутній Віце-Врезидент Джо БАЙДЕН, вже почалася, а стратегії вирішення проблеми немає ні в Уряду БУША, ні у Адміністрації ОБАМИ, котра готується прийняти справи. Чи наважиться новий Уряд США підійти до справи з усією серйозністю?

Автор: Дуглас Е. ШЕН
Джерело: Forbes
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО
Обговорити на форумі