друкувати


Той, що згорів за Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 04:18:15

21 січня 1978 року поблизу могили Тараса ШЕВЧЕНКА на Чернечій горі біля Канева 65-річний Олекса ГІРНИК із Калуша спалив себе на знак протесту проти радянської сваволі та русифікації України. 31 рік по тому тут зібралися сотні людей з різних куточків держави, аби увіковічнити цю дату.

Біля обгорілого тіла чоловіка тоді знайшли безліч листівок з написом «На знак протесту проти русифікації українського народу спалився Олекса ГІРНИК з Калуша». Напередодні 60-ї річниці проголошення Центральною Радою самостійності України цей патріот, розкидавши листівки, облився гасом і підніс запальничку.

Життя Олекси ГІРНИКА було непросте. 11 років він провів у в’язницях за звинуваченням в українському націоналізмі — три у польських і вісім у радянських. Найнестерпнішою стала політика союзу, протестувати проти якої, писав ГІРНИК, можна було лише в такий спосіб.

За совдепівських часів цей відчайдушний прояв патріотизму замовчувався. Лише згодом заговорили про подвиг калушанина ГІРНИКА. Сьогодні Героя України увічнили в граніті завдяки ініціативі його сина, Євгена, та підтримці Президента.

Джерело: ОТБ Галичина
Обговорити на форумі