друкувати


Росія: народу затикають рот

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 03:24:57

Демократія по-русскі. У переддень Нового року, коли росіяни готувалися відзначити найулюбленіше свято, Президент Дмітрій МЄДВЄДЄВ підписав – і тим самим ввів у дію – законопроект, що по суті означає, що влада перестали робити вигляд, ніби у Росії існує демократія. Новий закон скасовує участь присяжних у судових процесах за такими звинуваченнями, як державна зрада, масові заворушення, саботаж, шпигунство і тероризм – тому, що МЄДВЄДЄВ називає "злочинами проти держави".

Ці справи тепер буде розглядати колегія з трьох суддів, за відсутністю присяжних засідателів з числа простих громадян. Це означає, що Кремль скасовує одну з останніх сфер існування індивідуальних прав (особливо стосовно інакомислячих, що негативно відносяться до режиму), і скочується до встановлення в країні тоталітарного режиму, нагадує про часи диктатора Йосипа СТАЛІНА.

Скасування участі присяжних виглядає особливо зловісним, якщо розглядати її в поєднанні з іншим законопроектом, який "пробивает" Прем'єр-Міністр Владімір ПУТІН. Він пропонує розширити визначення державної зради, включивши в нього будь-які дії, спрямовані проти "конституційного ладу, суверенітету і територіальної цілісності" Росії. Аналогічним чином, поняття "шпигунство" має поширюватися на передачу інформації іноземним неурядовим організаціям (НУО) – по суті, будь-яка діяльність, що загрожує внутрішній безпеці, буде вважатися шпигунською. Законопроект з розширення визначень зради і шпигунства ще не пройшов через парламент, але швидше за все, буде прийнятий. Коли він набуде чинності закону, критиків режиму буде куди простіше затримувати, виставляти перед колегією з трьох суддів і засуджувати на тій підставі, що їхні дії загрожують безпеці країни. Вже одне побоювання потрапити під дію подібної процедури різко обмежить свободу слова.

Прибічники скасування участі присяжних в таких процесах стверджують: сьогодні у держави немає достатніх інструментів для захисту громадян. Глава Думського Комітету з безпеки Владімір ВАСІЛЬЄВ заявляє, що суд присяжних, особливо в Сєвєрокавказском регіоні, закінчується виправдовувальними вердиктами, оскільки засідателі належать до того ж роду або клану, що і обвинувачені. Тим не менш, такий радикальний крок, як скасування суду присяжних, перетворює саму державу в інструмент терору.

Сьогодні МЄДВЄДЄВ і ПУТІН намагаються повернути час назад. Суд присяжних вже скасовували - у 1917 році, коли владу в державі захопили большевікі. Він був відновлений у 1993 році в рамках програми демократичних реформ, покликаних покінчити з всеосяжним контролем держави над життям громадян. Його нинішнє скасування послідувало за ще одним актом узурпації влади – збільшенням терміну перебування президента на посаді з чотирьох до шести років, що дуже багато хто сприйняв як підготовку до повернення ПУТІНА на пост глави держави. І на цей раз влади у нього буде більше, ніж колись.

Західні лідери повинні рішуче засудити систематичний демонтаж російської демократії. Якщо замахи на неї не припиняться, і проти них не виступлять самі росіяни, в країні буде звучати тільки один голос – голос тиранії.

Джерело: The Washington Times, редакційна стаття від 07 січня 2009 року
Обговорити на форумі