друкувати


Що для ТИМОШЕНКО перемога, те для ЮЩЕНКА – поразка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 12:02:08

У з’ясуванні українсько-російських газових стосунків поставлено швидше кому, а не крапку. Важкий переговорний процес між сторонами, який тривав три тижні і супроводжувався сварками, образами, звинуваченнями і " заморожуванням" європейців, зупинений. Прем’єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО привезла з Москви контракт і ціну на газ для українських споживачів. Росія поновила транзит газу до країн ЄС. Але поганий газовий присмак досі залишається. В Європі заявили, що не вірять у надійність як Росії, так і України і думають про альтернативні шляхи отримання енергоносіїв. А в Україні продовжують сваритися.

Найбільшою інтригою останніх днів була ціна на газ, за якою їздила до Москви Юлія ТИМОШЕНКО. 228,8 доларів за тисячу кубометрів – стільки, за її словами, коштуватиме російський газ для українських споживачів. " Ми вже змогли по формулах, із урахуванням знижки, точно обрахувати ціну для українських споживачів на 2009 рік. Ціна, яка буде діяти не поквартально, а буде однакова на весь рік, буде складати 228,8 доларів за тисячу кубометрів" , – сказала ТИМОШЕНКО журналістам на спільній прес-конференції у Києві з єврокомісаром із енергетичних питань Андрісом ПІБАЛГСОМ.

19 січня в Москві були підписані газові контракти між НАК " Нафтогаз України" і ВАТ " Газпром" щодо купівлі-продажу газу на 2009-2019 роки. За даними " Нафтогазу" , Україна отримала 20-відсоткову знижку від середньоєвропейської ціни на газ, яка в першому кварталі 2009 року становить 450 доларів за тисячу кубометрів. При цьому Україна зберігає ставку транзиту в 2009 році на рівні 2008 року – 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. Згідно з домовленостями, ціна на газ змінюватиметься щоквартально за відповідною формулою, залежно від ціни на нафту. Постачання газу в Україну в 2009 році визначено в обсязі 40 мільярдів кубометрів. Від 1 січня 2010 року " Газпром" , згідно з договорами, продаватиме газ Україні за ринковою європейською ціною без знижок.

Проте, якою буде ціна з 2010-го і в наступні роки, наразі не говорять ані в " Нафтогазі" , ані в " Газпромі" . Визначену ж ціну на 2009 рік Юлія ТИМОШЕНКО назвала прийнятною для перехідного періоду на ринкові ціни, а підписання довготермінових контрактів із Росією назвала успіхом. Солідарні з ТИМОШЕНКО і її підопічні. 21 січня Прем’єр відзвітувала перед колегами щодо результатів, які були досягнуті на переговорах між Україною та Росією з питань постачання природного газу, і уряд схвалив ці результати. Зате їх розкритикували у Секретаріаті Президента і сам Віктор ЮЩЕНКО.

Віктор ЮЩЕНКО назвав програшем для України ціну на газ у 360 доларів за тисячу кубометрів у першому кварталі. Оголошена ж Юлією ТИМОШЕНКО ціна на газ для українських споживачів у 228 доларів видалася ЮЩЕНКОВІ неправдоподібною. " Якщо на перший квартал ціна газу $360, а уряд заявляє, що середня в рік $228, то ціна російського газу в четвертому кварталі має бути приблизно $132, щоб вийти на середню ціну по Україні $228 по році" , – обурювався ЮЩЕНКО.

Перед цим перший заступник глави президентського Секретаріату Олександр ШЛАПАК заявив, що підписані договори НАК " Нафтогаз України" з ВАТ " Газпром" на постачання і транзит газу на період із 2009-го по 2019 рік не зовсім відповідають директивам Президента Віктора ЮЩЕНКА. Зокрема, за його словами, не виконане президентське побажання про поетапний трирічний перехід на ринкові ціни на газ і відповідний поетапний перехід на ринкові тарифи на транзит і зберігання газу в українських газосховищах. Покритикував ТИМОШЕНКО і Віктор БАЛОГА з опозицією.

Представники Партії регіонів заявили, що ТИМОШЕНКО не вдалося відстояти національні інтереси у Москві. " Висока ціна газу, яка береться в основу розрахунків формули ціни, свідчить, що Україна втратила статус стратегічного партнера Росії і змушена купувати газ за однією з найвищих цін у Європі. При цьому, щоб отримати хоч бодай-якесь послаблення в ціні газу, уряд України залишив найнижчу ціну транзиту газу в Європі" , – йдеться у заяві Партії регіонів. Майже з аналогічною критикою виступив на адресу ТИМОШЕНКО і глава Секретаріату Президента Віктор БАЛОГА.

Юлія ТИМОШЕНКО назвала такі коментарі нахабством. Вона наголосила, що Україна вийшла з газового конфлікту достойно. " Я горда тим, що Україна з кризи вийшла достойно, вийшла переможцем і вийшла з прекрасними умовами, які в період світової фінансово-економічної кризи дають надію нашим підприємствам зберегти свою конкурентоспроможність… І мені дуже дивно, що люди, які дуже добре розуміються на досягнутих результатах, сьогодні ще мають наглість заявляти, що десь порушені інтереси України" , – заявила вона і закликала радіти перемогам, а не паплюжити один одного.

ТИМОШЕНКО наголошує, що " досягнуті газові домовленості щодо ціни на газ для українських споживачів і ставки на транзит дозволяють модернізувати вітчизняну газотранспортну систему, переоснастити її, а також дадуть можливість впроваджувати в Україні енергозберігаючі технології" .

Усі ці суперечки і заяви з приводу підписаних газових контрактів свідчать, що газова тема залишається актуальною і що її використовуватимуть і надалі як інструмент боротьби. Про те, що Україні варто перейти на європейські ціни в розрахунках із Росією за газ, щоб унеможливити передовсім політичну залежність від північної сусідки, говорили найбільше якраз у команді Віктора ЮЩЕНКА. Про те, що з Росією треба негайно вибудувати партнерські стосунки і домовитися про поновлення постачання газу, говорили найбільше в Партії регіонів.

Коли ТИМОШЕНКО привезла звідти європейську ціну і домовилася про поновлення газопостачання до України і транзит газу до Європи, критика її опонентів лише посилилася. Бютівці кажуть, що незалежно від досягнутих результатів у Москві ТИМОШЕНКО б однаково критикували як Президент, так і опозиція.

Говорить про це і колишній соратник Віктора ЮЩЕНКА, політолог Ігор ЖДАНОВ. За його словами, перед поїздкою до Москви Прем'єр потрапила в інформаційну пастку опонентів і будь-яке завершення газової війни та підписання угод не було б схвалене як опозицією, так і Главою держави.

"У випадку підозріло низьких цін на газ, її звинуватять у корупції та здачі національних інтересів в обмін на газові преференції. У випадку переходу на світові ціни, звинувачення будуть базуватися на тезі поразки України та " непідйомних" для населення та промисловості вартості газу" , – зазначає політолог і висловлює припущення, що якби переговори проходили безпосередньо за участі Президента України Віктора ЮЩЕНКА, то вони навряд чи закінчилися б результативно.

23 січня за ініціативи Глави держави питання останніх газових домовленостей розглядатимуть на засіданні Ради національної безпеки і оборони. Там Віктор ЮЩЕНКО планує заслухати ТИМОШЕНКО, щоб отримати, як він висловився, висновки з багатьох питань щодо цієї тематики.

Блок Юлії ТИМОШЕНКО своєю чергою ініціюватиме створення тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді з розслідування обставин втручання сторонніх осіб у перебіг газових переговорів між урядами України та Росії. БЮТ також вимагає від Генеральної прокуратури та Служби безпеки України відреагувати на злочинні дії певних сил та осіб у газовій сфері, які зірвали переговори з Росією наприкінці грудня минулого року, спричинили припинення постачання газу українським та іноземним споживачам і поставили під загрозу функціонування української газотранспортної системи.

"Блокування переговорів по газопостачанню призвели до серйозних наслідків і значно ускладнили і без того нелегку економічну ситуацію в Україні… Шквал критичних коментарів технічних працівників Секретаріату Президента та представників так званої " групи ФІРТАША" у складі Партії регіонів, спрямованих на уряд ТИМОШЕНКО після забезпечення країни газом, є яскравим свідченням того, хто стоїть за " РосУкрЕнерго" і відстоює його інтереси на найвищому державному рівні" , – йдеться у заяві заступника фракції БЮТ Андрія КОЖЕМЯКІНА.

Кожем’якін наголошує, що дії Дмитра ФІРТАША та його лобістів в особі Юрія БОЙКА і Сергія ЛЬОВОЧКІНА спричинили припинення постачання газу українським та іноземним споживачам, внаслідок чого виникла загроза " виходу з ладу української газотранспортної системи, зупинилось багато промислових підприємств, а люди упродовж двох тижнів були змушені виживати у напівтеплих домівках" . Постраждав від цього суттєво, нагадує КОЖЕМЯКІН, й імідж України як надійного транзитера.

Паралельно з газовим питання БЮТ планує розібратися у Раді щодо зловживання та корупційних дій Нацбанку на користь банку " Надра" Дмитра ФІРТАША. ТИМОШЕНКО вимагає з цього приводу звіту від самого Віктора ЮЩЕНКА.

НАК " Нафтогаз України" розраховує закупити в першому кварталі поточного року лише 5 мільярдів кубометрів, у другому кварталі – 10,5 мільярда кубометрів, в третьому – 12 мільярдів кубометрів, а у четвертому – 12,5 мільярда кубометрів газу. Про це повідомив 21 січня перший заступник голови правління " Нафтогазу" Ігор ДІДЕНКО, повідомляє УНІАН. За його словами, ціна на перший квартал визначена на рівні 360 доларів за тисячу кубометрів. Однак Україна не змушена купувати газ у цьому кварталі, оскільки має власні запаси в газосховищах, а отже може суттєво зекономити. У другому кварталі ціна становитиме – 270 доларів за тисячу кубометрів, у третьому – 219 доларів і четвертому – 162 долари за тисячу кубометрів. Про те, якою є ціна у контракті на наступний і подальші роки представники " Нафтогазу" вголос не назвали, що дає привід говорити опонентам уряду про таємниці угоди.

Між тим російська газета " Ведомости" , посилаючись на дані " Газпрому" пише, що базова ціна за газ для українських споживачів у контракті становить 450 доларів на 10 років. Щоквартально вона змінюватиметься" відповідно до ціни на нафту. Платитиме Україна за газ, згідно з даними видання, до 15-го числа. Прострочені платежі обійдуться їй в 0,3% штрафу. Згідно з договором, Україна має прокачати через свою територію 120 мільярдів кубометрів газу до Європи у 2009 році за пільговою ставкою в 1,7 долара за 1000 кубометрів на 100 кілометрів. У 2010 році тариф на транзит становитиме 2,4 – 2,6 доларів за 1000 кубометрів на 100 кілометрів.

Підписані довготермінові контракти, на думку експертів, мають чимало мінусів, однак більше переваг. Найбільшим мінусом високої ціни на газ є те, що українські підприємства змушені будуть вирішувати дилему: або зупиняти виробництво, або виживати через економніше використання енергоносіїв і застосування енергозберігальних технологій.

Серед найбільших позитивів називають відновлення постачання газу як в Україну, так в ЄС і визначення умов постачання газу на 10 років, усунення з ринку посередників, унеможливлення заяв з боку російської сторони про дотування України та вплив на неї, порятунок України як надійного транзитера газу тощо. Але найголовніше — перехід на європейські ціни у розрахунках за російський газ змусить українських споживачів взятися невідкладно за пошуки альтернативних і більш економних енергоносіїв. Досі українська влада лише говорила про це, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі