друкувати


Між УАПЦ та УПЦ КП можливе в майбутньому зближення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 10:31:18

Предстоятель УАПЦ Митрополит Мефодій оприлюднив заяву, в якій висловив свої погляди на тенденції в УПЦ (МП), які чітко проявилися під час передсоборової наради делегатів від єпархій УПЦ на Помісний Собор РПЦ, що відбулася 17 січня в Києво-Печерській Лаврі. Як стверджується в офіційній заяві Предстоятеля УАПЦ Митрополита Мефодія, події останнього часу виявили, що "в сучасній УПЦ існує група єпископату на чолі з митрополитом Одеським та Ізмаїльським Агафангелом, яка ставить під сумнів авторитет та церковну програму Предстоятеля та бажає нав’язати єпископату УПЦ власну фундаменталістську програму".

Як стало відомо РІСУ, у заяві Предстоятель УАПЦ оцінює будь-які намагання "усунути від керівництва в УПЦ Митрополита Володимира або звести його роль у церковному житті сучасної України до символічної... як небезпечні для УПЦ ізоляціоністські тенденції, що значно поглиблять розкол в Українському Православ’ї, можуть порушити конфесійну стабільність в країні та становлять значну небезпеку для суспільства".

Як можна зрозуміти з заяви Предстоятеля УАПЦ, у випадку, якщо в середині УПЦ (МП) переможе фундаменталістська партія, що вимагає припинення "діалогу з розкольниками", діалог УАПЦ з Вселенським Православ’ям не припиниться.

"Відновлення переговорів з УПЦ з ініціативи нашої Церкви у 2005 р., - стверджує у заяві Митрополит Мефодій, - не було свідченням слабкості УАПЦ або відсутності бажання вести діалог про об’єднання Українського Православ’я з іншими церковними структурами. Відновлення діалогу з нашого боку пояснюється перш за все повагою до нинішнього Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира, який, на нашу думку, є тим історичним церковним діячем, що має потенціал привести Українську Церкву до єдності".

Метою діалогу УАПЦ з УПЦ Митрополит Мефодій називає "відновлення єдності Українського Православ’я". "Тому наша Церква впродовж десятиліть веде переговори з Вселенським Патріархатом щодо шляхів подолання штучної канонічної ізоляції, в якій опинилася наша Церква після проголошення повної канонічної незалежності (автокефалії). В разі перемоги кріптодіомідівської ізоляціоністської партії всередині єпископату УПЦ наша Церква не припинить діалог з Вселенським Православ’ям щодо шляхів подолання розколу. Натомість ми активно продовжуватимемо та розвиватимемо діалог зі Вселенським Патріархатом, сподіваючись, що конструктивні об’єднавчі зусилля Його Всесвятості Патріарха Варфоломія допоможуть православним вірним в Україні вийти з канонічної кризи та утворити єдину Помісну Церкву", — йдеться у заяві Предстоятеля УАПЦ.

Водночас вперше за тривалий час глава УАПЦ згадав й про можливе зближення в майбутньому між УАПЦ та УПЦ КП. "Відсутність сьогодні повноцінного діалогу між УАПЦ та УПЦ Київського Патріархату пояснюється не тим, що наша Церква нібито принципово не бажає вести такий діалог, а колом канонічних проблем, які пов’язані з особою предстоятеля УПЦ КП патріарха Філарета. Втім, незважаючи на різне бачення УАПЦ та керівництва сучасної УПЦ КП канонічних механізмів остаточного конституювання в Україні єдиної Помісної Церкви, ці розбіжності у підходах можливо подолати. Тому, якщо відбудеться канонічна реабілітація глави УПЦ КП з боку Вселенського Православ’я або ж УПЦ КП очолить інша особа, діалог між УАПЦ та УПЦКП про єдність буде продовжено, а перед нашими Церквами відкриється реальна перспектива досягти єдності", — стверджує у своїй заяві Митрополит Мефодій, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі