друкувати


Монастир на Прикарпатті рятує майбутніх дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 10:18:40

За 18 років Україна втратила через аборти понад 40 мільйонів ненароджених громадян. Переривають вагітність переважно юні дівчата: вони або бояться розповісти рідним, або залишаються без підтримки. Врятувати майбутніх дітей допомагають на Прикарпатті. Монастир Святого Миколая приймає молодих мам, від яких відмовляються близькі.

Однією з перших сюди потрапила старшокласниця з інтернату, яку виселили із закладу з етичних міркувань.

Сестра Марія, настоятелька монастиря: "Вона вчилася в школі-інтернаті. Завагітніла. Немала куди йти. Не хотіла робити аборту. Оскільки не вдалося їй знайти житло, вона змушена була лишитися з нами".

Така ж доля і в Катерини. Про аборт чи відмову від дитини вона й слухати не хотіла. Боялася, щоб маля не повторило її сирітської долі. Одномісячний Дмитрик – нині наймолодший мешканець містечка.

Катерина, мешканка містечка: "Вони казали: "навіщо тобі?" Ти може іти десь вчитися. Іди або аборт зроби або ще щось. В роддомі питали, чи забираю я дитину чи залишаю".

Монахині навчають жінок господарювати, куховарити, шити чи опанувати якесь ремесло. Тож прогодувати себе й дитину в майбутньому вони зможуть.

Валентина потрапила до містечка з вулиці, коли була вагітною та ще й з дворічною дитиною на руках. Тепер будує плани.

Валентина, мешканка містечка: "Мої діти і в теплоті, і нагодовані, і вдіті. Якби не дім милосердя, я з ними була б на вулиці. Старший підросте – піде до школи. А як малому буде рочок – піду на роботу. Якось Бог поможе".

За чотири роки прихисток у монастирі знайшли понад півсотні молодих матерів з дітьми. І майже в кожної змінилася доля: одні здобули освіту й влаштувалися на роботу, інші повернулися до родини чи створили нові сім’ї.

Нині в містечку мешкає 10 жінок. Молоді мами сподіваються, що і їхнє життя зміниться на краще, повідомляє ICTV.

Обговорити на форумі