друкувати


Підсумки роботи МНС за 2008 рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-23 09:54:12

Сьогодні у МНС під головуванням Міністра Володимира ШАНДРИ пройшло розширене засідання Колегії Міністерства, на якому розглянули підсумки роботи у 2008 році та головні завдання на 2009 рік. Серед іншого було відзначено, що всі пріоритетні завдання, які ставили перед МНС Президент України та уряд, у цілому виконані. Сили МНС відреагували на всі надзвичайні ситуації, причому не допустили їх розвитку понад рівні, на яких вони виникали. У 2008 році виникло на 15,5% менше надзвичайних ситуацій, ніж у 2007 р., і хоча кількість надзвичайних ситуацій державного рівня не змінилася, кількість НС регіонального рівня знизилася майже втричі: 12 ситуацій у 2008 проти 32 у 2007 році. Це свідчення надзвичайно великої профілактичної роботи, яку проводить МНС. Попереджувальна робота, координація сил та засобів, застосування авіації стали причиною того, що у торік кількість пожеж у лісовому фонді знизилася на чверть, а площа лісів, пошкоджених вогнем – у 2,5 рази. Загалом значно покращилася робота системи управління у надзвичайних ситуаціях. У минулому році вперше замість спаду у технічному оснащенні підрозділів МНС почалося зростання. На технічне переоснащення рятувальників витрачено близько 360 млн. грн. коштів Держбюджету, що відобразилося у поновленні парку сучасною авіаційною, автомобільною та спеціальною технікою. Якщо до 2008 року три чверті всіх частин були оснащені виключно пожежною технікою, що відбивалося обмеженням їхніх можливостей, то в минулому році майже 7% із них отримали іншу спеціальну рятувальну техніку.

Підбиваючи підсумки роботи МНС у своєму заключному слові Міністр Володимир Шандра, зокрема, сказав: "У минулому році була проведена значна робота, і ми її бачимо. Завдання, поставлені Президентом і урядом, і, без перебільшення – народом України, в цілому виконані. Реагування на резонансні ситуації заслуговують на найвищу оцінку". За словами очільника МНС, у 2008 році 156 рятувальників були відзначені високими державними нагородами, і це – оцінка роботи також і всієї системи. "Всі ви знаєте, – звернувся Міністр до присутніх, – як важко нам довелося працювати під час катастрофічного паводка на заході країни. Роботу рятувальників тоді високо оцінила не тільки наша держава, а й місія ООН, яка у своєму звіті відзначила блискавичну реакцію та відмінну роботу уряду та рятувальників у тій ситуації".

Знаковими подіями 2008 року для МНС були також завершення роботи на 275-й артилерійській базі ракет і боєприпасів Міноборони у Новобогданівці, закінчення вивантаження ядерного палива із 1, 2 та 3 блоків ЧАЕС, завершення стабілізації конструкцій об’єкта "Укриття", запевнення міжнародної спільноти у тому, що фінансування міжнародних проектів на ЧАЕС здійснюватиметься незалежно від світової фінансової кризи, початок роботи над Кодексом цивільного захисту... "Одним із важливих здобутків є також те, що у Держбюджеті 2009 року вдалося відстояти соціальні гарантії рятувальникам, зокрема, рівень зарплатні, не менші, ніш у 2008 році", - підкреслив Міністр Володимир ШАНДРА. "Також маю надію, що стабілізаційний фонд держави буде належним чином наповнюватися, і ми зможемо продовжити технічне переоснащення підрозділів та зміцнення матеріально-технічної бази. А відтак – пріоритетними завданнями для нас у 2009 році будуть подальше підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру; запобігання виникненню надзвичайних ситуацій; підвищення ефективності реагування сил МНС на надзвичайні ситуації різного характеру; створення системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером "112"; заходи щодо зняття з експлуатації ЧАЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему. Прошу керівників усіх рівнів організувати роботу так, щоб у кінці 2009 року ми побачили відчутні результати. Цей рік буде непростий, але і від нас із вами залежить, який він буде", – сказав Міністр, повідомляє прес-служба МНС.

Обговорити на форумі