друкувати


Чи визнає Помісний Собор РПЦ автокефалію УПЦ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 05:00:12

Патріарх Філарет, Предстоятель УПЦ КП, спрямував офіційне звернення до делегатів Помісного Собору Російської Православної Церкви (РПЦ). У зверненні Патріарх Філарет висловлює прохання до делегатів Собору — відповідно до визначення Архиєрейського Собору РПЦ від 31 березня - 3 квітня 1992 року розглянути документи Собору УПЦ від 1-3 листопада 1991 року та прийняти позитивне рішення про визнання автокефалії УПЦ.

У зверненні Патріарх Філарет наголошує, що в УПЦ є достатня кількість фактів, "сукупність яких, на основі канонів та історичних прецедентів, є передумовою для автокефального буття Церкви". "Хотіли би звернути вашу увагу на те, що в минулому Російська Православна Церква визнала автокефальними Православні Церкви в Польщі, Чехословаччині та Америці. Кожна з цих Церков мала та має набагато меншу паству та єпископат, здійснюючи своє служіння у переважній більшості серед інославних народів. Якщо за цими Церквами визнали право автокефалії, то відмова від визнання автокефалії Української Православної Церкви означатиме, що братня Російська Церква у цьому питанні керується не церковними, а чужими Церкві політичними мотивами, застосовуючи подвійні стандарти та вносячи в життя Церкви властолюбство світської влади (8 правило ІІІ Вселенського Собору", — йдеться у зверненні Предстоятеля УПЦ КП. Про це інформує прес-центр Київської Патріархії.

Говорячи про поділ в українському православ’ї, Патріарх Філарет зазначив, що "цей поділ виник в результаті відмови деяких наших співбратів від власних рішень, прийнятих та підписаних на Соборі УПЦ 1-3 листопада 1991 року". "Сприяло розділенню і порушення 1992 року прав самостійності та незалежності в управлінні, даних УПЦ 1990 року", — сказано у зверненні. У зв’язку з цим Патріарх Філарет реальним шляхом для подолання розділення Церкви в Україні називає "реалізацію рішень Собору УПЦ шляхом проголошення автокефалії УПЦ та визнання цієї автокефалії братніми Помісними Церквами".

Звертаючись до делегатів Помісного Собору РПЦ, Патріарх Філарет наводить приклад об’єднання РПЦ та РПЦЗ та закликає "згадати біль, який приносив до об’єднання факт розділення, та згадати радість, яку викликало об’єднання". "... і ви зрозумієте, що такий же біль відчуває розділена Українська Церква і такого ж єднання, як єдина Церква українського народу, вона бажає", — продовжив Предстоятель УПЦ КП.

У зверненні Патріарх Філарет говорить і про те, що деякі рішення, прийняті Архиєрейськими Соборами РПЦ, можуть стати на заваді єдності УПЦ. Проте, наводячи приклади, коли "помилкові соборні рішення" скасовували, Предстоятель УПЦ закликав делегатів Собору знайти в собі мудрість та силу скасувати шкідливі для Церкви рішення. "Рано чи пізно це все одно станеться — та нехай не спитає вас Бог відповіді за те, що ви могли зробити велику благу справу, але не зробили цього", — додав Патріарх Філарет.

Предстоятель УПЦ КП наголосив на тому, що надання автокефалії УПЦ "допоможе ефективно подолати багато існуючих проблем у взаємовідносинах не лише наших Церков, але й братніх народів Росії та України".

"Якщо Помісний Собор не знайде в собі сил та мужності прийняти вище окреслені рішення, ми, уповаючи на Боже милосердя, будемо і надалі очікувати того, щоб в інших архипастирів та пастирів знайдуться такі сили та мужність. Разом з тим молимося, щоб діяння вашого Помісного Собору справді були відповідні до волі Духа Святого та принесли мир і єдність Українській Церкві", — закінчує своє звернення Патріарх Філарет, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі