друкувати


Щедрий дарунок з Франції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 04:28:09

Громадянин Франції, українець за духом, — так директор педагогічного коледжу Валерій Ковтун представив студентам почесного гостя цього навчального закладу Григорія Лагойдюка.

Громадськість Коломийщини та й уся Україна знає цього чоловіка як президента Асоціації українського козацтва у Франції та Європі. А ще — як заслуженого артиста та заслуженого діяча мистецтв України.

Іменитий хореограф, громадський діяч ще в 1992 році був удостоєний такого почесного звання за визначний вклад у розвиток і пропаганду українського мистецтва у Західній Європі. Це перший випадок у нашій державі, коли іноземного громадянина пошанували на такому високому рівні. У ході концертних турне зі своїм танцювальним ансамблем "Запорожець" Григорій Лагойдюк чотири рази привозив 40 тонн медикаментів для дітей, уражених чорнобильським реактором, яких згодом відправив на лікування до Франції.

З Україною Григорія Лагойдюка єднають духовні й родинні зв’язки. Його батько – колишній січовий стрілець, з села Росохач, мати — з Джурова, а дружина — з наших країв.

З директором педколеджу Валерієм Ковтуном пан Лагойдюк познайомився у чоловічому клубі коломийців, куди обоє прийшли на запросини Миколи Савчука. Відтак пан Григорій побував у педколеджі, поспілкувався зі студентами, які вивчають французьку мову і навіть провів з ними кілька занять та пообіцяв посприяти їм відповідною літературою для кращого опанування мовою. По приїзді додому пан Лагойдюк розповів про своє знайомство зі студентами коледжу і про їхні потреби у місцевій газеті "Монтарже" рідного міста Шалетт-сюр Люєн, що за 120 кілометрів на південь від Парижа.

І ось щедрий дарунок французів — шкільні підручники, словники, томи всесвітньої енциклопедії, художня література заледве вмістилися на столах у конференц-залі коледжу, де й відбувалася зустріч з поважним гостем. Серед книг, привезених паном Лагойдюком, є чимало рідкісних екземплярів з його власної бібліотеки і щойно видана книжка "Наш регіон" із розповіддю про місто Шалетт.

— У нашому коледжі загалом сімдесят студентів вивчають французьку, — розповідає викладач французької мови Ірина Рубанович, — презентовані книжки — для нас безцінні, бо самотужки ми б на них не розжилися. Це й підручники з вправами граматики різного ступеня складності, словники — тлумачні, літературних термінів, сучасної французької лексики — усе це допоможе нашим студентам опанувати розмовну французьку, побутову лексику.

— Я дуже зацікавлений вам у цьому допомогти, — наголосив пан Лагойдюк, і пообіцяв, що кращі студенти—мовники, зможуть поїхати на 20-ти денну практику до Франції, де житимуть у сім’ях. Таку ж змогу отримають і французькі студенти. Пан Лагойдюк запевнив, що зі свого боку зробить усе можливе, щоб така двостороння угода про співпрацю і обмін студентами була довготривалою.

— Адже я у всіх вас закохався, — розчулено зізнався французький гість, щедро обдарований увагою і повагою, виявленою до нього студентами і адміністрацією коледжу — Почесною грамотою, Подякою, диском із записом про перебування у коледжі під час першого приїзду і макітеркою для солодкої різдвяної куті. А насамкінець зустрічі усі заспівали колядку.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі