друкувати


Найдено планету-двійника Землі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 03:16:28

Нові дослідження показують, що планета, яку вчені виявили у 2008 році, схожа на Землю. Найменша планета за межами Сонячної системи, яку виявили у 2008 році виявилася схожою на Землю.

Ця планета, згідно з новими розрахункам, виявилася майже вдвічі легшою, ніж вважалося раніше, - усього лише в 1,4 раза важча за Землю.

Планета, яка отримала індекс MOA-2007-BLG-192Lb, була виявлена біля крихітної зірки, маса якої становить лише 6% від маси Сонця. Через малу масу на ній не можуть проходити ядерні реакції, вона належить до класу "вмираючих" зірок, так званих коричневих карликів. Ця зірка стала найменшою відомою зіркою, в якої виявлені планети.

У статті, опублікованій вченими в Astrophysical Journal у червні 2008 року, маса планети оцінювалася приблизно в 3,3 мас Землі, а радіус її орбіти приблизно дорівнює радіусу орбіти Венери. При цьому через низьку температуру зірки на планеті холодніше, ніж на Плутоні. Положення планети допускає існування потужної атмосфери та океану. Якщо її надра розігріті, можливо, там існують умови, придатні для життя.

Проте нові вимірювання змусили переглянути ці дані. Зірка насправді виявилася важчим, ніж вважали раніше. Як виявилось, вона належить до класу червоних карликів.

Нові розрахунки показують, що ця планета найбільш схожа на нашу планету, за винятком Венери.

Астроном Скотт ГАУДІ з університету Огайо, який не брав участі в цих дослідженнях, відзначив, що отримані дані дуже важливі, оскільки "пошук планет, схожих на Землю, є однією з найбільших цілей в пошуку екзопланет".

Навіть якщо уточнені дані будуть підтверджені, це не прояснює питання про можливість існування життя на цій планеті. Світимість червоних карликів дуже низька, і температури на планеті мають бути дуже низькими. Проте якщо планета володіє потужною атмосферою і її надра розігріті, на поверхні може утримуватися придатна для життя температура, здатна підтримувати якісь різновиди життя, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі