друкувати


В Україні точаться суперечки. "Газовий" договір: успіх чи поразка?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 12:51:12

Від понеділка, з моменту підписання газових домовленостей між Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним, в Україні точаться суперечки – за якою ж таки ціною Україна отримуватиме газ, хто виграв у черговому раунді "газової війни" та що тепер буде з українською промисловістю.

Віктор Ющенко просить Росію надіслати йому текст газової угоди. Адже й досі Президент України не має офіційної інформації щодо результатів газових переговорів між Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним – заявив уповноважений Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський. У Секретаріаті газові домовленості між Тимошенко й Путіним вважають відвертим програшем України. І прогнозують – перш за все, від високої ціни на паливо, постраждають металургія та хімічна промисловість, оскільки їхня продукція подорожчає і не зможе так успішно конкурувати зі схожим російським товаром.

Зросте ціна на газ і для простих українців. За прогнозами Секретаріату Президента – приблизно на третину. Водночас Юлія Тимшенко запевняє: підстав для підвищення – немає. Втім, "Нафтогаз України", за словами першого заступника компанії Ігора Діденка, отримав від прем’єра іншу обіцянку: "В кулуарах тяжких переговорів нам керівник уряду обіцяв, що з цього року, незважаючи на тяжку політичну складову, все-таки прислухається уряд до пропозицій НАКа щодо підвищення цін для всіх категорій споживачів. Досить вже – ми вже попрацювали із НАК "Нафтогаз" та газотранспортною системою як з дійною коровою і куркою, яка несе безплатні золоті яйця..."

Окрім як підвищити ціни для населення більше ніж удвічі, "Нафтогаз" пропонує зафіксувати річні обсяги споживання палива для промислових підприємств. Недобір – розцінювати як порушення контракту і штрафувати підприємство, якому вдалося зекономити на дорогому блакитному паливі, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі