друкувати


Москва продала борги ФІРТАША Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-22 12:48:55

Російські ЗМІ оприлюднили схему погашення взаємних газових боргів України та Росії. Програв тільки Дмитро ФІРТАШ. "Газпром" передав борги швейцарського трейдера RosUkrEnergo українському "Нафтогазу". Тепер українська компанія має намір забрати у RosUkrEnergo в рахунок боргу весь газ компанії-посередника, який зберігається в підземних сховищах на Україні.

Про це пише російська газета "Ведомости". За даними видання, така схема погашення взаємних боргів була укладена під час підписання газових домовленостей у Москві 19 січня.

Журналісти нагадують, що до 2008 року "Газпром" поставляв газ на Україну через RUE (50% - у "Газпрому", 45% - у Дмитра ФІРТАША, 5% - в Івана ФУРСИНА). RUE купувала у "Газпрому" близько 60 млрд куб. м газу на рік, потім на кордоні Росії і України продавала трохи більше 50 млрд куб. м "Нафтогазу", а те, що залишилося, експортувала до Європи. Відповідно, "Нафтогаз" платив RUE, той – "Газпрому".

Цього року все змінилося: RUE з схеми прибрали, (керівник "Газпрому" Олексій МІЛЛЕР і прем'єр України Юлія ТИМОШЕНКО заявили, що саме RUE зірвала в грудні їх газові переговори, Фірташ це заперечує).

Зараз "Газпром" хоче позбавитися від "шлейфу ФІРТАША", розповів радник українського прем'єра Олександр ГУДИМА.

За словами менеджера російського концерну та джерела, близького до RUE, у швейцарської компанії був серйозний актив - більше 10 млрд куб. м газу в підземних сховищах України. І був пасив - борг перед "Газпромом", близько 1,7 млрд доларів.

Пасив тепер проданий, і RUE - боржник українського держхолдингу. В результаті "Нафтогаз", отримавши аванс від "Газпрому" за транзит російського газ до Європи, заплатив цими грошима заплатив за борг RosUkrEnergo.

Прем'єр-міністр Юлія ТИМОШЕНКО в директиві голові правління "Нафтогаза" Олегу ДУБИНІ вказала, що "Нафтогаз" повинен придбати у "Газпрому" право вимоги газу обсягом не менше 10,3 мільярдів кубометрів, який належить RosUkrEnergo і знаходиться в підземних сховищах України. Загальна вартість цього газу складає 1,6 мільярди доларів.

RUE, втім, вчора спростувала всі заяви "Нафтогаза" про перехід прав власності на її газ. Юристи ФІРТАША вже готують документи для подачі позову до "Газпрому" до суду Лондона.

Олександр ГУДИМА стверджує, що запропонована схема – ініціатива російської сторони, прем'єра Володимира ПУТІНА і Олексія МІЛЛЕРА. Україна, природно, погодилася: вона отримала додатковий ресурс газу за прийнятною ціною.

Прес-секретар ПУТІНА Дмитро ПЕСКОВ підтверджувати або спростовувати це не став, відзначивши лише, що прем'єр брав участь в обговоренні "різних схем врегулювання заборгованості української сторони", але деталі - у "Газпрому" і "Нафтогаза", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі