друкувати


Жіночий мозок не запрограмований на дієти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 05:29:42

Американські учені з'ясували, чому жінкам набагато складніше схуднути за допомогою дієти, ніж чоловікам. Як йдеться в результатах досліджень, обнародуваних у вівторок у Віснику Національної академії наук США, жінкам набагато важче пригнічувати почуття голоду побачивши улюблену страву.

Експерименти з даного питання проводила група учених з нью-йоркської Брукхейвенської національної лабораторії.

У дослідженнях взяли участь 23 молодих і здорових людини - 13 жінок і 10 чоловіків. Їм було запропоновано утримуватися від їжі протягом 17 годин. Після цього перед кожним ставили тарілку з улюбленою стравою і пропонували відвернутися від їжі, думаючи про щось інше. При цьому учені здійснювали сканування мозку добровольців.

При спробі подавити почуття голоду у чоловіків області мозку, що відповідають за це почуття, ставали менш активні, а у жінок функціонування мозку не змінювалося.

"Відсутність у жінок заборонного контролю на їжу може пояснювати той факт, що представниці прекрасної статі досягають меншого успіху під час зниження ваги за допомогою дієт, ніж чоловіки", - вважає керівник дослідницької групи доктор Джин-Джек ВАНГ.

Цікаво, що при опитуванні добровольців, що брали участь в експерименті, учені і від чоловіків, і від жінок отримували завірення в тому, що їм вдається подавити почуття голоду. Проте свідчення томографів, що сканують мозок піддослідних, "запротоколювали" активність ділянок, що відповідають за апетит, в мозку жінок і відсутність подібної активності в мозку чоловіків.

Проте деякі лікарі вже назвали ці дані "провокаційними", оскільки нічим, окрім свідчень томографів, вони не підкріплені. На думку експерта-дієтолога з штату Орегон Еріка СТАЙСА, контроль за апетитом в жіночому і чоловічому організмі може залежати від різного рівня естрогену. Проте вивчення дії гормонів на апетит не входило в завдання групи учених, очолюваних доктором ВАНГ.

В даний час в США, згідно з офіційними даними, від ожиріння страждають 35,3 % жінок і 33,3% чоловіків, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі