друкувати


А.Квасьнєвський: Стосунки з Росією стануть викликом для Обами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 04:24:19

Америка буде робити ставку на дипломатію, а це дає шанс вирішити проблеми, які не вдалося розв’язати силовим шляхом, - стверджує в інтерв’ю для газети "Rzeczpospolita" колишній президент Польщі Алєксандер Квасьнєвський.

Велика частина розмови з екс-президентом стосується нової політики американської адміністрації по відношенню до Росії. Квасьнєвський сподівається, що "вона буде реалістичною, тобто позбавленою наївності, яку можна було спостерігати хоча б під час правління Джорджа Буша (...) Як США, так і Росія зацікавлені в тому, аби збудувати добрі стосунки".

Проте війна в Грузії стала дуже серйозним сигналом застереження, який означає, що Росія не відмовилася від концепції поділу світу на зони впливу. Кремль не відмовляється від того, щоб пострадянські держави, враховуючи прибалтійські країни, зблизилися з Росією, на скільки це буде можливо. Це стосується України, Білорусі, Кавказу та країн Центральної Азії. "Я переконаний, що це буде великим викликом для адміністрації Барака Обами", - говорить Алєксандер Квасьнєвський.

На думку екс-президента, "на порядку денному з’явиться питання розширення НАТО, тут американці і росіяни мають різні погляди. Польща має схилятися до американської позиції, адже подальше розширення НАТО є в інтересі Варшави", - зазначає Алєксандер Квасьнєвський на шпальтах газети "Rzeczpospolita", повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі