друкувати


Internet Explorer оголошено поза законом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-21 12:17:45

Рада з конкуренції при Єврокомісії направила Microsoft повідомлення, в якому назвала неправомірною інтеграцію браузера Internet Explorer в операційну систему Windows. Європейська Комісія (уряд єдиної Європи) направила офіційне повідомлення на адресу компанії Microsoft, в якому пред'явила софтверного гіганта звинувачення у зловживанні своїм монопольним становищем на ринку.

У повідомленні Єврокомісії говориться, що вбудовування браузера Internet Explorer в операційну систему Windows суперечить європейським законам про конкуренцію. Як зазначають працівники цієї організації, той факт, що включення Internet Explorer в Windows є легальним в США, не є законне ЄС.

Заява Єврокомісії було направлена в Microsoft в рамках розгляду скарги від норвезької компанії Opera, поданої в кінці 2007 р., в якій стверджується, що інтеграція веб-браузера Internet Explorer в інсталяційний пакет Windows незаконна. Представники Opera заявили, що Microsoft має припинити постачати Windows з вбудованим за замовчуванням Internet Explorer, а також зробити цей продукт сумісним із загальноприйнятими веб-стандартами. У своїх заявах Opera Software посилалась на рішення європейського суду першої інстанції, у вересні 2007 р. признавшого незаконність включення в Windows плеєра Windows Media Player.

З початку 2009 р. в Європі вважають неправомірною інтеграцію IE в Windows

Представники Microsoft, у свою чергу, заявили, що розглянуть звинувачення Єврокомісії і дадуть відповідь на них протягом наступних двох місяців. "Ми повні рішучості вести наш бізнес в повній відповідності з європейським законодавством. Зараз ми вивчаємо повідомлення від Ради з конкуренції при Єврокомісії. Згідно із законами ЄС, Microsoft отримає можливість відповісти на цю заяву в письмовому вигляді протягом наступних двох місяців. Також компанія має можливість висунути запит про слухання, яке відбудеться після надання відповіді ", - йдеться в повідомленні софтверного гіганта.

Йон фон ТЕЧНЕР (Jon von Tetzchner), виконавчий директор Opera, висловив схвалення такого рішення європейських антимонопольних органів, повідомляє Associated Press. "Я радий, що наша скарга була сприйнята серйозно", - відзначив він. Однак, фон ТЕЧНЕР не впевнений, що Комісія прийняла до уваги обидва аспекти скарги Opera на адресу Microsoft - крім вбудовування IE в Windows, софтверного гіганта звинувачують також у небажанні підтримувати відкриті стандарти в Мережі.

"Таким компаніям, як наша, доставляє багато проблем небажання Microsoft підтримувати відкриті стандарти, так як багато веб-сайтів оптимізуются для роботи з IE, а наші браузери не завжди працюють правильно", - сказав він.

Втім, як відзначають аналітики, реальна боротьба проти Microsoft в цій справі тільки починається, тому що на сьогоднішній день заява Європейської Комісії не зробить серйозного впливу на вищевказану політику компанії по відношенню до Internet Explorer. Однак ця справа може стати прецедентом для судових позовів проти Microsoft від інших розробників ПЗ в майбутньому, повідомляє С Ньюс.

Обговорити на форумі