друкувати


Чого найбільше бояться українці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 04:14:13

Згідно з результатами загальнонаціонального опитування населення України на тему "Фінансово-економічна криза: як його відчувають українці?", Проведеного фондом "Демократичні ініціативи" і фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс", абсолютна більшість українців вже відчули на собі наслідки світової кризи. По 33% відсотків опитаних криза "вдарила" дуже серйозно, ще 46% відповіли, що відчули її наслідки в деякій мірі. Не відчули ніяких змін через кризу 16,5% опитаних.

У зв'язку з фінансово-економічною кризою найбільше українці бояться: зростання цін на продукти й предмети найпершої необхідності (59%), зменшення заробітків, зниження рівня життя (49%), затримок зарплат, пенсій та стипендій (35%), втрати роботи (31%), безладдя в країні, хаосу (31%), злочинності (30%). Вагомим є також страх зимового холоду в квартирах (25%), голоду (20%), неможливість купити потрібні ліки (17%), погіршення відносин між людьми (16:5%), масових вуличних заворушень (15,5%), обмеження можливостей забезпечення дітей (12%) і неможливості оплатити їх навчання (8%), неможливість розплатитися з кредитом і втрати майна (11%), втрати внесків, в банках (10%), встановлення в країні диктатури (7%). Ніяких страхів у зв'язку з фінансово-економічною кризою не мають менш ніж 4% опитаних.

Перспективу стати безробітними реальним для себе вважають 41% українців серед всього населення, а серед працюючого - 56%. У випадку втрати роботи 28,5% будуть згодні на будь-яку роботу, 20% будуть шукати роботу за фахом, а 25,5% - високооплачувану роботу, незалежно від професії. Крім цього, 6% попрямує заробляти гроші в країни "ближнього" або "далекого" зарубіжжя, 5% займуться індивідуальною трудовою діяльністю (виготовленням речей, ремонтом, і т.п.), 4% спробують завести власну справу, 1% займеться перепродажем речей , а 2,5% можуть піти й на незаконну діяльність. У випадку втрати роботи нічого не робити і жити на державну допомогу або на кошти родини, родичів, збираються зовсім небагато - 4% опитаних. Ще менше тих, хто буде організовувати акції масового протесту - 3%.

Переважна більшість населення України (44%) не вірять, що українська влада зможе впоратися з фінансово-економічною кризою. Вірить в можливість влади 26%, і ще 29% коливаються з певним відповіддю.

У суспільстві переважає (40%) думка про те, що потрібно зберігати порядок, мир і злагоду. Протилежної позиції - що потрібно активно протестувати проти погіршення умов життя - дотримується 36%, ще 24% опитаних не визначилися.

Особисто готові взяти участь у мітингах та демонстраціях протесту значна кількість населення: 9% - в будь-якому випадку, а 44% - залежно від того, за що і проти чого будуть ці акції. Зате майже третина населення (30%) в будь-якому випадку не буде брати участь ні в яких мітингах і демонстраціях, повідомляє Подробности.

Обговорити на форумі