друкувати


Чому вагається Ангела МЕРКЕЛЬ?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 02:37:46

"Де Ангела?" – Таке питання задав The Economist, коли Ніколя САРКОЗІ, Гордон БРАУН і Госе Мануель БАРРОЗУ зібралися без канцлера МЕРКЕЛЬ, щоб підготувати Eвропейський пакет економічних стимулів. Насправді, Німеччина зараз є перешкодою на шляху до надання мільярдів для запобігання спаду світової економіки. Чому Німеччина так вагається, коли справа стосується програм, пов'язаних з економічними стимулами?

Одна з теорій вважає, що оскільки німецькі економісти орієнтовані на пріоритет пропозиції, вони мало симпатизують принципам кейнсіанства, орієнтованих на попит. Однак ні один німецький економіст не виступив проти програми економічних стимулів, а багато хто навіть висловив симпатії стосовно програми. У той час як Кейнсіанска теорія значною мірою зникла з підручників з економіки в США, вона продовжує викладатися у Німеччині. Німецькі економісти, на відміну від своїх американських колег, ніколи не відмовлялися від кейнсіанською політики, як засобу боротьби з дефіцитом попиту. Крім того, німецькі політики рідко прислухаються до порад німецьких економістів.

Друга гіпотеза ближча до правди: спад економічної активності у Німеччині на даний момент не настільки сильний, як в інших країнах. У Німеччині не спостерігався "ефект міхура" в нерухомості, який міг би лопнути, як це було у Великобританії, Ірландії, Іспанії та Франції. Німеччина виявилася заторкнута лише побічно – спад міжнародного попиту на німецькі продукти – що пояснюється важливою тимчасовою різницею в економічному циклі.

У той час як останні півтора року безробіття в США продовжувало рости, у Німеччині на сьогоднішній день найнижчий рівень безробіття за останні 16 років. Як показало останнє дослідження Інституту IFO, німецька будівельна промисловість та сектор роздрібного продажу все ще досить стійкі, а весь світ отримує прибуток з цієї стабільності, оскільки Німеччина є другим за величиною імпортером товарів і послуг після США. У той час як імпорт Америки різко скорочується, імпорт Німеччини залишається на колишньому рівні без будь-якого пакету економічних стимулів. Саме тому багато німців задаються питанням, чи справедлива іноземна критика.

Безумовно, світовий економічний спад з усією силою обвалився і на Німеччину. Інститут IFO зробив прогноз, що її ВВП у 2009 році знизиться на 2,2%. Але спад відбудеться, перш за все, із-за зменшення експорту, більша частина якого складається з товарів виробничого призначення, а також скорочення інвестицій у побутове обладнання.

Це дві області з тих, де держава особливо нічим допомогти і не може. Вона могла б скоротити податки, щоб стимулювати споживання, і вона могла б вкласти капітал у будівництво, але ці два сектори, в даний час, особливо не потребують допомоги, окрім, мабуть, автомобільної промисловості. Безумовно, подібна ситуація може швидко змінитися. Коли макроекономічні ефекти в 2009 році зачеплять внутрішній сектор економіки, знадобиться програма стимулів. З точки зору Німеччини, кращим часом для прийняття такої програми була б осінь наступного року. Якщо витратити кошти зараз, то деякі сектори економіки можуть перегрітися, що не допоможе нікому.

Пол КРУГМАН, який піддав масивній критиці Уряд Німеччини, повинен не забувати про це. КРУГМАН – чудовий економіст. В принципі, він має рацію, вимагаючи від німецького Уряду великий пакет економічних стимулів, що виходить далеко за рамки вже запланованих 35 мільярдів евро. Однак йому не варто ігнорувати затримку в часі між американським і німецьким економічними циклами. Німеччина повинна підготувати свою економічну програму стимулів сьогодні, а здійснити її тоді, коли настане час.

Третя гіпотеза, покликана пояснити коливання Німеччини, – підозрілість механізму перерозподілу в Европейській Унії. Коли САРКОЗІ та інші лідери ЕУ закликають Німеччину до участі в обговоренні економічних стимулів і пакету з порятунку економіки, на це є одна причина – всі вони чекають того, що Німеччина знову візьме на себе левову частку витрат. Наприклад, від розширеного на $5 мільярдів Фонду Солідарності, схваленого Eвропейським парламентом у грудні 2007 року, Німеччина не отримала нічого, але вона несе на собі 20% його витрат.

Німці завжди були захопленими прихильниками ЕУ, не в останню чергу тому, що вони сподівалися на те, що европейська ідентичність допоможе їм компенсувати свою дискредитовану національну ідентичність. І кожен раз, коли справа стосувалося реструктуризації ЕУ, вони брали на себе рівень впливу що був меншим, ніж розмір їхньої країни. Хоча частка населення Німеччини в ЕУ становить 17%, країна отримує лише 13% прав голосів у Парламенті ЕУ. Її частка у ще більш важливій Раді Міністрів становить лише 8%, що дорівнює частці Франції, населення якої становить лише 13% населення ЕУ.

Колишній Президент Франції Жак ШІРАК без встиду виправдовував таку невідповідність посиланнями до Другої світової війни, з результатами якої погодилися німці. Однак ентузіазм Німеччини має межі. В кінці кінців, крім неповної політичної репрезентативності, щорічний внесок Німеччини у Бюджет ЕУ (останній раз 7,4 мільярда євро), безумовно, робить країну найбільшим чистим вкладником. Німеччина фінансує 20% Бюджету ЕУ, але на неї припадає лише 12% витрат ЕУ. Готовність Німеччини може бути вичерпана, якщо Бюджет ЕУ продовжить розширюватися без зменшення чистого внеску Німеччини та скорочення диспропорції між її фінансовими вкладеннями і правом голосу.

З цих причин, сумніви німців також поширюються і на европейський Економічний уряд, який так захищає САРКОЗІ, і який, знову ж таки, буде фінансуватися з боку Німеччини далеко непропорційно. САРКОЗІ бачить в Економічному уряді ЕУ спосіб зберегти своє лідерство в ЕУ після закінчення президентства Франції в Раді, яке зараз походить до кінця.

Ймовірно МЕРКЕЛЬ, в кінцевому підсумку, погодиться з побажаннями САРКОЗІ, щоб уникнути небезпеки бути не переобраною у вересні із-за конфлікту з Францією. Але, безумовно, вона зробить це зі стиснутими кулаками.

Автор: Ханс-Вернер СІНН, професор економіки і фінансів у Мюнхенському університеті та президент Інституту IFO
Джерело: Project-Syndicate
Переклад: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі