друкувати


За Потоцького, за Станиславів...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-20 11:40:13

Мешканець столиці Прикарпаття, давнього міста Станиславова, Олег ЛИСАК, нещодавно створив громадську організацію "Польське товариство імені Андрея ПОТОЦЬКОГО". Плани у молодого чоловіка доволі амбітні. Але він не звик кидати слова на вітер, що й доказав, будучи керівником великої будівельної організації.

Така цікавість до польської культури у пана Лисака невипадкова. Його бабуся по батькові, Ганна ПОЛЯНСЬКА, також була полькою. Вона мешкала на Хмельниччині у селі Підлісний Мукарів Дунаєвецького району. Це знане польське село. Навіть сьогодні із церковних споруд там є тільки костел, діє недільна католицька школа. За радянських часів через неприйняття злочинної влади родина засновника нового товариства потерпіла, дідуся вислали на донецькі шахти, де він кілька років каторжно працював. Але незважаючи, на різні нещастя, бабця вчила батька, а той — Олега молитися по-польськи та ніколи не забувати своїх предків.

На сьогоднішній день заявити про створення польського товариства у місті, де вже існує кілька подібних, доволі непросто, але пан Олег разом зі своїми однодумцями, хочуть запропонувати щось абсолютно нове. Ідея про створення товариства виношувалася кілька років. Щодо кількості інших польських товариств, то молодий чоловік відзначає, що скільки би товариств у місті не було, наразі в Івано-Франківську немає ані музею, ані пам’ятника засновнику міста. На жаль, чомусь кожен тягне у свій бік і вважає, що робить найправильніше.

Як людина, яка також займається будівництвом, Олег ЛИСАК хоче зробити щось для будівничого нашого міста. Отож одним із головних завдань новоствореного товариства є закладення музею Андрія ПОТОЦЬКОГО та тієї славної шляхетської родини, яка дала Європі багатьох видатних людей, що значно збільшить кількість туристів у Станіславові, особливо поляків.

На питання про відновлення палацу Потоцьких, який, без сумніву, є знаною пам’яткою про шляхтичів у Станиславові, пан Олег відповідає, що це непроста справа. Будівля колись належала Міністерству оборони України. Згодом перейшла у руки приватних власників. Приватна структура передала обласній раді, та не прийняла. І зараз чиє це майно начебто й не відомо. Створення музею ПОТОЦЬКИХ у їхньому палаці було би ідеальним варіантом, але ми на цьому не зациклюємося. Краще час та сили, які ми можемо потратити на пустопорожні бесіди, переконання, докази, варто витратити на конкретні справи.

Ще одним напрямком діяльності товариства має стати створення польського культурного центр. Зараз учасники товариства чекають на відкриття польського консульства. Коли це станеться, то молоді люди хочуть запропонувати створення культурного центру, де при ньому має бути арт-кафе. Сюди могли би приїжджати сучасні польські митці, які могли би презентувати творчі вечори, концерти, виставки, творчі дискусії. Що втішно, приміщення уже є.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Джерело: "Кур'єр Галіційський" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі