друкувати


На Прикарпатті - засідання Національного форуму міст-партнерів в програмі ООН

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 05:23:17

В селі Гута, що на Прикарпатті, проходило засідання Національного форуму міст-партнерів Муніципальної програми управління і сталого розвитку, що впроваджується ПРООН. Ця програма діє в Україні вже чотири роки. На сьогоднішній день до реалізації її долучилося 22 міста. Вони виконують 28 проектів в рамках цієї програми. Загальна вартість цих проектів - три мільярди гривень, а головна умова - залучення громади до вирішення місцевих проблем.

Своїми думками щодо впровадження цієї програми діляться:

Юрій ГЕРЖОВ, Вознесенський міський голова (Миколаївська область):
- За великим рахунком, особливих проблем з впровадженням проектів програми у нас не було, за винятком однієї. В основі реалізації цієї програми лежало наступне: всі кошти - і ООН, і бюджету - акумулюються на рахунку малої громади. І тут виникали певні проблеми з казначейством, Бюджетним кодексом. Але з часом ми врегулювали ці процеси і вони вже не є перешкодою. Як на мене, ця програма легко адаптується в наше законодавство. Однак, щоб громада зажила нормальним життям, потрібно більше фінансів залишати саме у неї.

Микола БОРОВЕЦЬ, Новоград-Волинський міський голова (Житомирська область):
- Найголовніше для кожного міського голови - подолати пасивність громади. Якщо не вдається долучити до вирішення проблем безпосередньо громаду, все інше не буде мати великого результату. Ми навчилися це робити завдяки Муніципальної програми сталого розвитку, з якою співпрацюємо з 2005 року.

Валерій ВЕСНЯНИЙ, Тульчинський міський голова (Вінницька область):
- Складніше всього було домогтися, щоб люди повірили в ці проекти. Так як вони говорили: недарма тут швейцарці ходять, что-то, напевно, задумали, а потім відберуть садки чи інше комунальне майно. Але згодом, коли ми замінили вікна на пластикові в перших двох дитсадках, люди побачили свою вигоду.

Коментар Юлії СУДНІКОВОЇ, начальника управління стратегії та реформування Міністерства з питань ЖКГ України:
- Наше міністерство виступає за те, щоб боротися з монополією ЖЕКів, надзвичайно неефективна робота яких зводить нанівець реформи у багатьох галузях: водопостачання, теплопостачання і т. д., в результаті чого люди не можуть отримати якісні послуги ні у житловій, ні в комунальній сферах.

Щодо Програми розвитку ООН, то міністерство виступає за співпрацю з усіма міжнародними організаціями, спонсорами, кредитними спілками, які хочуть долучитися до здійснення реформи в ЖКГ.

Думка експертів: Іоанна КАЗАНА-ВИШНЄВЕЦЬКА, заступник постійного представника ПРООН в Україні: «Завжди, коли починаємо впроваджувати нові проекти, нові підходи, дуже обережно ставимося до перших кроків. Запускаємо спочатку кілька пілотних ініціатив. Якщо вони діють успішно, розповсюджуємо їх на інші міста. Ми починали з 4 міст, а тепер у нас уже 22 міста-партнера. Отже, перші кроки були правильні. Практика показала, що ці проекти успішні і для громади, і для міста, повідомляє Голос України.

Обговорити на форумі