друкувати


Польський експерт про українську поразку в газовому конфлікті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 04:14:47

Експерт паливного ринку Анджей ЩЕСНЯК вважає що російсько-українська угода в справі газу, має неоприлюднений, чисто політичний додаток. Експерт переконаний, що можливо йдеться про майбутні президентські вибори в Україні і про позицію на них Юлії ТИМОШЕНКО:

"Дивлячись на такі некорисні для України оті номінальні умови угоди, тобто ціна і кошти транзиту, то здається, існує необхідність того, щоб вони були доповнені якимись дрібними літерками в угоді, тобто якимись політичними умовами, які будуть корисні для України, як цілісності. Я тут думаю про промисловість Східної України, оскільки це для неї ця ціна газу, а не для індивідуальних отримувачів. А з другого боку, питання про політичне порозуміння між Росією та прем‘єр-міністром Юлією ТИМОШЕНКО у її прагненні політичної влади в Україні. Тут мабуть також щось існує".

Експерт паливного ринку Анджей ЩЕСНЯК вважає, що російсько-українська угода в справі газу, дуже невигідна для України:

"Якщо порівняти висхідні умови, з якими сторони виходили до цієї кризи, ще минулого року, то видно, що ціна 360-370 доларів за тисячу кубічних метрів, - це для України дуже не корисно. Натомість, були збережені дуже корисні для Росії ставки пересилки газу. Тому основні параметри цієї угоди, – ціна і кошти транспортування, дуже вигідні російській стороні і вони не корисні для України".

Анджей ЩЕСНЯК додав, що успіхом Росії є гарантія з боку України, переходу на ринкові ціни газу, повідомляє ПОЛЬСЬКЕ РАДІО для Закордону.

Обговорити на форумі