друкувати


В першочитанні прийнято податковий зашморг для ринкових торгівців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 03:43:16

В умовах кризи влада придумала, як наповнити бюджет - обкласти податками торговців на ринках. Парламент і уряд підтримав та проголосував за відповідний законопроект.

Торговці скаржаться, що влада хоче залишити їх без роботи та піднімає податки. Щоб не залишитися у мінусах, торговці зваблюють покупців знижками та магічним словом – розпродаж. Але, під натиском кризи базарні бастіони падають один за одним. Зачинені контейнери прикрашає коротка епітафія – "опечатано".

Податковий зашморг на шиї уже майже затягла Верховна рада. Парламент у першому читанні ухвалив відповідний законопроект.

Зараз підприємець сплачує ринковий збір за торгове місце. Максимальна сума - 20% неоподатковуваного мінімуму на день, це в середньому 3,5 грн. Новий законопроект встановлює ринковий податок у розмірі від 0,25 до 2,5% від мінімальної зарплати.

Або від 1,5 до 15 грн. на день за квадратний метр ринкової території. У разі прийняття законопроекту за мінімальної ставки збір зросте майже у 22 рази, за максимальної – у 214 разів.

У всьому світі держава влаштовує дрібним підприємцям податкові канікули, зітхають українські крамарі. Щоб вітчизняні чиновники почули голос малого бізнесу, той узяв високі ноти під стінами парламенту.

Вони порахували і самі вжахнулися. Наприклад, найбільший ринок Європи "7 кілометр" під Одесою, за мінімальною ставкою платитиме 450 млн. гривень на рік ринкового податку, а за максимальною – майже три з половиною мільярди - це більше, ніж бюджет Одеської області.

На питання – чому депутатська рука не здригнулася під час голосування у читанні першому, народні обранці ховають очі.

"Він у першому читанні ухвалювався у скороченому варіанті. Ніхто навіть і не читав його",- виправдовується народний депутат України Ксенія ЛЯПІНА.

Уряд, який ініціював збільшення зборів, услід за парламентом, хутко став на бік пікетувальників та назвав винуватця.

Це була ініціатива податкової адміністрації, яка була на жаль підтримана урядом, але ми досягли згоди з бізнесом.

Наступного тижня депутати разом із підприємцями законопроект шліфуватимуть, щоб і вашим, і нашим. Але до парламенту народна стежка навряд чи заросте. З аналогічними вимогами під стінами Ради найближчим часом можуть з’явитися працівники зовнішньої реклами та паркувальники. Податкова петля нового законопроекту уже стискає і їхню шию, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі