друкувати


Сивуха – не відтягнеш за вуха!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 01:33:50

Новорічно-різдвяні свята сягнули свого апофеозу: уже випито і з’їдено стільки, що якби ми були верблюдами, то мали б чим поживитись протягом як мінімум півроку.

Навіть піднятий Верховною Радою напередодні свят акцизний збір на етиловий спирт не вплинув на поглинальну здатність нашого народу. Не знаю, чи отримає державна скарбниця тих запланованих 9 мільярдів завдяки збільшенню акцизу, але ціни на алкогольні напої зросли настільки, що народ уже почав задумуватись: ніж платити шалені гроші за порошкове вино і фальсифіковану горілку (за даними незалежних експертів, такої продукції на прилавках – майже 80 відсотків) то, може, краще перейти на натурпродукт?

Мій батько завжди казав, що келішок доброго самогону кращий за найліпшу магазинну горілку – бо після нього ніколи не болить на ранок голова. І це доведено останніми лабораторними дослідженнями: сивушні олії, які є в самогоні, сповільнюють процес окислення чистого алкоголю (якраз після цього утворюється згубний для людського організму оцтовий альдегід). Тобто, сивуха сприяє довшій затримці чистого алкоголю в крові і дає кращий ефект сп’яніння. Але похмілля від доброго самогону не є таким тяжким, як після очищеної горілки. Бо наша печінка встигає дати раду з оцтовим альдегідом, який, завдяки сивушним маслам, утворюється повільніше.

- Я свою популярну продукцію виготовляю з цукру, - каже мій давній знайомий Микола Б. - Розчиняю 10 кілограмів цукру в 40 літрах теплої води. Із цих складників маю близько 10 літрів міцного 60 - градусного напою. Нескладно підрахувати, що собівартість домашньої горілки – шість гривень. А якщо готувати її з буряків чи картоплі - буде ще дешевше. Вигода очевидна. На продаж горілку не роблю, не хочу, щоб мені кляли. Хіба сусіда пригощу, або за якісь послуги з місцевими майстрами розрахуюсь. Вони мій продукт вже знають, інакшої "валюти" не визнають.

Ну, а на завершення нагадаю: виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення тягнуть за собою накладення штрафу від 3 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 176 КУ про адміністративні правопорушення). І ще: придбання самогону та інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення тягне за собою накладення штрафу від 1 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 177 того ж Кодексу). От і мізкуйте!

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА
Обговорити на форумі