друкувати


Взяв зайве - поверни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 01:10:33

Головне управління Пенсійного фонду України в області постійно вживає відповідних заходів щодо забезпечення цільового використання коштів, призначених для виплати пенсій і грошової допомоги. Одна з дієвих форм контролю - проведення перевірок правильності виплати пенсій за місцем фактичного проживання пенсіонерів.

Результати перевірок, звичайно, насторожують. Торік з вини підприємств, установ і організацій, які видали недостовірні документи, виявлено майже 60 переплат пенсій на суму більш як 366 тис. грн. Зокрема, ВАТ "Калушхімремонт" подало неправдиві відомості про пільговий стаж роботи та зарплату для 16 осіб, що призвело до переплат пенсій на загальну суму 284,32 тис. грн. Зустрічними перевірками не підтверджено періоди роботи на пільгових умовах та виявлено факти надання довідок про зарплату в завищених розмірах. З усіх фактів порушень чинного законодавства матеріали передано до правоохоронних органів і частину переплат уже повернуто.

Через зловживання пенсіонерів виявлено 1 174 переплати на загальну суму 515,76 тис. грн. Причина - не повідомили про своє працевлаштування. Найбільше таких в Івано-Франківську і Коломиї, Косівському і Снятинському районах. Повернення цих переплат триває.

Або такий факт. Згідно з чинним законодавством, дострокову пенсію відповідно до Закону України "Про зайнятість населення", пенсію з інвалідності в розмірі за віком, надбавки на непрацездатних членів сім’ї до 18 років призначають за умови, що пенсіонер не працює. Однак, попри роз’яснення і нагадування, дехто "забуває" повідомити про своє працевлаштування.

Приміром, ряд пенсіонерів не повідомили про свою роботу під час проведення виборчої кампанії з березня по квітень 2006 р., що призвело до зайвої виплати коштів. Переплату відшкодовано згідно з рішенням управління ПФУ. Пенсіонерів повідомлено про необхідність надання щораз управлінню відомостей про своє працевлаштування. Однак 2007 року двоє з цих пенсіонерів знову працевлаштувалися у виборчій комісії з вересня по жовтень, не повідомивши управління Пенсійного фонду в Коломийському районі. Переплати відшкодовують. Про це повинні пам’ятати й посезонники, зокрема кочегари котелень.

Копіткою і наступальною є позиція пенсійників щодо цільового використання державних коштів. Ось що каже з цього приводу начальник відділу програмного забезпечення та контролю за виплатою пенсій УПФ Тетяна ЛИСЕНКО:

- Добре було б, якби роботодавці наймаючи пенсіонерів повідомляли нам про це. В такому разі можна уникнути непорозумінь у майбутньому, зменшились би нераціональні виплати. Та й самим пенсіонерам варто усвідомити свою відповідальність перед державою, які часто безпідставно звертаються до головного управління.

- Погляньмо на динаміку виявлення переплат та їх погашення, - пропонує заступник начальника головного управління ПФ Роман БЕРЧАК. - У 2003 р. з вини пенсіонерів було виявлено 564 переплати на суму 186,92 тис. грн. із 33-процентним відшкодуванням, у 2005-му - 1 493 на 290,41, у 2006-му - 1 540 на 866,95, у 2007-му - 1 517 на 1 132,31, в 2008-му - 1 577 випадків на суму 834,74 тис. грн. У 2004-2008 рр. уже відшкодовували постійно переплати в межах 41,1-49,1 відсотка.

Отже, можна говорити про успішну роботу пенсійників щодо виявлення фактів переплат і оперативного повернення коштів до нашого бюджету. Безперечно, робота була б не лише успішнішою, але й, думається, проблему можна вирішити повністю. Фахівці зі стажем згадують: наприкінці 80-х рр. ХХ ст. діяв закон, який суворо карав роботодавців за несвоєчасне інформування про прийом на роботу пенсіонерів. Настав час внести відповідні зміни і до чинного законодавства. Тож слово - за народними депутатами, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі