друкувати


ФІРТАША прибрали з газового ринку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 12:32:47

RosUkrEnergo більше не буде посередником у поставках газу в Україну. З джерел в "Газпромі" та адміністрації президента стало відомо, що Україна та Росія відновлять прямі поставки газу. Посередників у поставках газу в Україну більше не буде.

За словами джерела, Володимир ПУТІН пішов назустріч вимогам Юлії ТИМОШЕНКО і виключив зі схеми поставок RosUkrEnergo. Його місце не посяде інший посередник, підтвердили в "Нафтогазі". Проте, в RosUkrEnergo ще залишається понад 11 млрд. кубометрів газу у сховищах України, які мають бути реалізовані цього року в Польщі, Румунії та Угорщині. Чи досягли угоди з цього питання, вчора сторони не змогли відповісти.

Точну інформацію про ціну, по якій Україна буде одержувати газ за новими договорами, вчора учасники не називали. Представник російського уряду стверджує, що позиція Росії не мінялася, і в I кварталі 2009 року ціна газу для України становитиме 450 дол. мінус 20%, тобто 360 дол.

Уповноважений українського президента з міжнародних питань та енергобезпеки Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ після повернення до Києва сказав, що, за його даними, "європейські споживачі платять зараз за російський газ до 300 дол. (за тисячу кубометрів)". У "Нафтогазі" уточнили, що Німеччина купує газ по 280 дол. У цьому випадку ціни на газ для України повинна становити 224-240 дол. за тисячу кубометрів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі