друкувати


Прикарпаття економить газ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-19 11:06:56

За дорученням Президента України заступник глави Секретаріату Президента Роман БЕЗСМЕРТНИЙ провів нараду з головами ОДА. Основна її мета - аналіз ситуації, що склалася з газозабезпеченням у регіонах, а також питання подальшої реалізації мобілізаційних заходів в економії використання газу.

Як повідомив голова облдержадміністрації Микола ПАЛІЙЧУК, ситуація в області перебуває під контролем. Ще 7 січня було проведено оперативні наради, створено бригади, які готові в будь-який момент ліквідовувати можливі неполадки в системі. Області вдалося із 7 по 10 січня ввійти в режим економії. На цей час на добу споживається приблизно на 80 тис. м3 газу менше, аніж споживалося 5-6 січня. Втім, режим економії в будь-якому разі ніяк не позначиться на теплі в домівках прикарпатців.

Також голова ОДА повідомив, що найбільші промислові підприємства області перейшли на альтернативні види палива: Бурштинська ТЕС - на вугілля, "Нафтохімік Прикарпаття" - на мазут, розробляються плани щодо переведення на мазут і Калуської ТЕЦ. Загалом основним споживачем газу в області є населення - близько 70% блакитного палива, і лише 30% припадає на промисловість.

Під час селекторної наради Роман БЕЗСМЕРТНИЙ вказав на позитивний досвід Івано-Франківської області, яка впроваджує нові технології енергоощадності.

Як повідомив офіційний інтернет-сайт Івано-Франківської ОДА, впродовж січня-грудня 2008 року споживачі області використали електроенергії на суму 618 млн. грн., оплачено 626,6 млн. грн. (101,4 відсотка її вартості). При цьому промислові підприємства розрахувалися на 102 відсотки, споживачі житлово-комунального господарства - на 108,9, в тому числі водоканали - на 117,2, населення - на 101 відсоток. Відшкодування за пільгами і субсидіями населенню становить відповідно 100,5 та 100,4 відсотка.

На 31 грудня 2008 р. споживачі області розрахувались із газопостачальними організаціями - ВАТ "Івано-Франківськгаз" та ВАТ "Тисменицягаз" за використаний природний газ (без врахування тарифу на транспортування і постачання) на 100,5 відсотка, в тому числі безпосередньо населення - на 109,8, установи та організації, які фінансуються з місцевого і Державного бюджетів, - відповідно на 100,7 та 83,3 відсотка, повідомляє, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі