друкувати


Польща хоче підстрахуватися на випадок повторення газової кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-18 10:12:16

Диверсифікація постачання газу та зміни в енергетичному балансі Польщі – це на думку політиків найголовніші висновки які необхідно буде зробити після закінчення газового конфлікту між Росією і Україною. Політики одностайно стверджують, що Польща повинна підстрахуватися на випадок повторення газової кризи у майбутньому.

Голова парламентського клубу партії Громадянська Платформа Збіґнєв Хлебовський каже, що необхідно здійснити прискорення впровадження найважливіжих змін у польській і євросоюзній енергетиці:

"Не лише Польща, а й Європейський Союз усвідомив собі, що необхідно будувати спільну, солідарну енергетичну політику, що базується, перш за все, на різноманітних джерелах постачання газу. Це найголовніше для нас. І тому урядова програма, що стосується польської економічної безпеки, саме на цьому й стоїть. З одного боку, ядерна енергетика, з другого боку – газопорт у Свіноуйсьці, крім цього, - інвестиції у власні засоби, у власні резервуари чи пошук газу у Північному морі".

Міністр Міхал Камінський (на фото) з Канцелярії президента вважає, що пріоритетом є унезалежнення Польщі від постачання російського газу:

"Польща повинна робити усе, щоб забезпечити собі альтернативні джерела постачання газу. Бо голим оком видно, що раніше чи пізніше, можуть траплятися такі кризи і краще бути безпечним, краще бути незалежним від Росії, ніж залежним".

Конкретне вирішення цієї проблеми пропонує голова депутатського клубу Польської Селянської партії Станіслав Желіховський:

"Ми повинні підключитися до європейських газопроводів, треба також подумати над побудовою інсталяцій газифікації вугілля, бо газифіковане вугілля може застосовуватися на таких підприємствах, як Puławy, Orlen чи Lotos. І четвертий рух, – це будівництво газопорту".

Тим часом, голова депутатського клубу Лівиці Войцєх Олєйнічак попереджає, що необхідно діяти якнайшвидше, бо ситуація на Сході все ще нестабільна і що чергові конфлікти між Росією і Україною – це лише справа часу:

"Ми маємо занадто багато нестабільної ситуації, як в Україні, так і в Росії. Польща повинна підстрахуватися європейською системою енергетичної безпеки.

Ми повинні якнайшвидше долучитися до європейської системи, збільшити вітчизняний видобуток – це гарантія того, що коли б у майбутньому сталася подібна криза, то вона не стосувалася б Польщі".

Колишній президент Польщі і лідер Солідарності Лєх Валєнса наголосив, що газовий конфлікт між Росією і Україною, повинен навчити Європу Солідарності:

"Європа повинна бути солідарною. І про це не лише треба говорити, а це необхідно записати до програми, втілити у структури, які вимагатимуть, змушуватимуть до солідарної поведінки".

Джерело: Polskie Radio dla zagranicy
Обговорити на форумі