друкувати


Візи - не перешкода?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-17 06:05:32

Поки тривали і тривають січневі канікули, поки представники готелів, пансіонатів, центрів відпочинку з тривогою чекали на гостей з-за східного кордону, на недавньому засіданні Сеймової Комісії Економіки про економічні і туристичні наслідки вступу Польщі до Шенгену говорили представники уряду і туристичних організацій.

Згідно з даними Міністерства Економіки, у Польщі кількість гостей зі Сходу зменшилася. Білорусів до Польщі приїжджає на 44% менше, росіян – на 36%, а українців – на 15%.

Голова Польської туристичної Палати Ян Корсак каже, що нові візові вимоги, пов'язані з входженням країни до Шенгенської зони, погано вплинули на стосунки Польщі зі східними сусідами:

- Ця ситуація призвела до багатьох некорисних явищ, вона навіть зіпсувала імідж Польщі, адже люди почали вважати, що усе мовляв поляки понапридумували – це було більш-менш у такому дусі.

Та й сама процедура впровадження віз викликала негативні явища, - великі черги перед консульствами, нові, дуже складні правила з підготовки документів, тощо.

Віце-міністр закордонних справ Ян Борковський пояснював, що польські консульства працювали краще, ніж інші дипломатичні установи Євросоюзу в Україні, Росії і Білорусі.

Він зазначив, що ЄС наклав на поляків певні візові стандарти. «Польщі вдалося для наших сусідів застосувати нижчі ставки за національні візи», - додав Борковський:
- Ми не хочемо говорити про якийсь успіх. У кожному разі, ми як нова держава у Шенгенській зоні, не можемо собі дозволити на таку поведінку, що демонструють інші серйозні країни, які входять до Шенгену.

Наприклад, спрощений спосіб отримання віз у фінських установах для громадян Російської Федерації, зустрівся з рішучим протестом з німецького боку. Мовляв фінські шенгенські візи не будуть дійсними на території Німеччини. Ми на щось подібне дозволити собі не можемо.

Депутат Адам Абрамович вважає, що Польща повинна прагнути впровадити найдешевші візи, найкраще за 5 євро.

Депутат наголошував, на необхідності дбати також про торговельну туристику:

- Як хтось привезе собі в один бік якесь взуття чи цукерки на другу сторону, то нічого поганого для економіки, як такої, не станеться. Але, це все ж таки, якийсь тиск, бо це ж все одно якийсь певний оборот. Підприємці платять податки, є податок на додану вартість і так далі. Туристика також заробляє на цьому, бо рестрорани годують людей, готелі дають можливість проживання. І Ви при цьому все одно стоїте на своєму, – беручи такі високі оплати за візи.

Міністерство Економіки, наголошуючи на негативних візових наслідках для східних регіонів Польщі, стверджує, що частина торговельних, гастрономічних та готельних пунктів неподалік кордону були спрямовані, перш за все, на осбслуговування іноземців з-за кордону, яких тепер стало значно менше.

Тим не менш, до Польщі на зимовий відпочинок гості з України, Білорусі та Росії, все ж таки, приїхали. Причому, проявилася нова тенденція цих приїздів.

Це що їх було менше – зрозуміло, - візи, криза, тощо. Але, ж виявляється столиця польського зимового туризму Закопане, не користувалася тим зацікавленням, яке було колись. Закордонний турист поїхав дещо далі, у Сілезькі Бескиди, наприклад у містечка Щирк чи Вісла.

Кажуть, що у Закопаному дуже великі натовпи, черги на канатних дорогах, повно людей у ресторанах. І тому менш відомі курортні місцевості мають цього року більший успіх.

Розповідає Іренеуш Пільх - з Бюро маркетінгу готелю Gołębiewski у місті Вісла.
- Ми помічаємо більше зацікавлення Віслою. Я не приховую, що такий інтерес викликаний і через те, що тут тепер, у цьому містечку, є і наш готель Hotel Gołębiewski. До нас приїжджають клієнти з Білорусі, України і Росії. А це наслідок того, що такі гості часто відвідують наші готелі у Миколайках і у Білостоку. Ми там час від часу проводимо різноманітні конференції та інші заходи за участю представників бізнесу зі Сходу.

Це вже відома і перевірена марка у тих країнах і тепер гості звідти почали приїжджати до нас і сюди, у Віслу. Наш готель тут функціонує лише 5 років.

Але, чи справді цього року у Вас було багато гостей?
- Якщо йдеться про наш готель, то я особисто працюючи тут, мав більше 1200 осіб з Білорусі і Калінінградської області. Це якраз саме той контигнент, який завдяки вигідному транспортному сполученню, може легше до нас потрапити. Були також гості з Санкт-Петербурга, з Москви.

Що стосується українців, то я не буду приховувати, готей з України не було багато. Це були не групові, а індивідуальні приїзди. Крім цього, зацікавлення з боку українців з'явилося дещо за пізно, тому що бронювання на січень, в період православних свят, необхідно робити раніше.

А взагалі-то у Віслі лижникам є де зашаліти?
- Так, справді, тут є 17 лижних схилів, а цього року ми маємо винятково добрі умови для лижування. Тож, наші гості мали змогу активно провести час у наших горах. А крім цього, якби снігу навіть і не було, то наш готель має такі пропозиції, що й без снігу можна добре відпочивати.

Щоправда, останнім часом на кількість гостей некорисно впливає курс валют, адже розрахунки робляться в євро чи у доларах. Курс дещо відстрашив потенційних клієнтів. Тому ми тепер задумуємося про впровадженням трохи нижчих цін.

А скільки коштує одноденене перебування у Вашому готелі?
- Так на загал, стандартна ціна двоособового номера (за індивідуальними розцінками) за добу складає 490 злотих, тобто це приблизно 150 доларів. Якщо говорити про розцінки для груп, то там інші ціни, вони нижчі і подаються в євро.

А чи цього року поляків у горах відпочиває більше, ніж минулими роками?
- Якщо йдеться про вітчизняних туристів, то ми якраз зараз очікуємо на них, бо починаються канікули. Тому зацікавлення велике, але який буде кінцевий результат, - побачимо.

І якщо говорити про найновіші тенденції, то виявляється впровадження у Словаччині з 1 січня валюти євро, призвело до того, що поляки менше туди їздять на лижування. Дорогувато.

Кажуть, ніби саме тому, кількість польських туристів у польських горах, - збільшилася. Бо раніше поляки дуже любили навідуватися на Словаччину.

Але, там тепер – євро. І взагалі ціни зимового відпочинку у Словаччині зросли на 20%.

Крім цього, туристам з Польщі не подобається, що на словацькому боці після 16-ї години все завмирає. Тобто, там нема що робити.

Так говорять польські туристи, а як воно там насправді...

Джерело: Polskie Radio dla zagranicy
Обговорити на форумі