друкувати


"Хижак" родом з Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-17 12:42:07

18 січня автомобілісти світу відзначатимуть день народження... чотириколісного друга, без якого чимало людей вже не уявляють собі життя. Івано-Франківщина, яка колись славилася непоганим машинобудуванням через об’єктивні та суб’єктивні причини нині пасе задніх. Проте не перевелися умільці, які здобувають нагороди за свої винаходи та конструкції на престижних міжнародних автосалонах.

Ще кілька місяців тому яскраво-жовтим позашляховиком "Хижак", сконструйованим із військової машини ГАЗ-66 Василем ПАЛАНДЮКОМ, мешканцем прикарпатського села Сопів гордилася Україна. На спеціалізованій виставці "Авто-Ексклюзив", авто відзначили серед інших ретро та тюнінгованих автомобілів за оригінальну зовнішність, конструкторське рішення і прохідність.

Позашляховик у горах - річ необхідна, тому пан ПАЛАНДЮК не покидає своєї роботи. Зараз чоловік конструює ще декілька подібних, але вдосконалених машин. Усе розпочалося із того, що Василь більше десяти років професійно займався мотоспортом. Як учасник мотоклубу "Карпати" чоловік був настільки захоплений цією справою, що, непевно, немає в горах такого куточка, де б він на мотоциклі не проїхав.

В найвіддаленіших куточках Карпат сопівчанин побачив таку красу, що хотів, аби її обов’язково там побувала його сім’я. проте, аби дістатися туди потрібна була добра машина. Такої машини, в яку б помістилася його сім"я та кілька друзів не знайшлося, отож Василь, довго не роздумуючи, взявся переробляти старенький військовий "газик" на позашляховик.

Два роки над нам працював. Увесь час в гаражі пропадав. Але до машини, як і до жінки, треба мати терпіння та любов. Кузов складав майже вручну, декілька раз його переробляв. Допомагали складати по деталях авто Іван КАВАЦЮК, Тарас ОЛЕКСЮК, Сергій СЕМЕНЧУК друзі ПАЛАНДЮКА з коломийського мотоклубу "Карпати". У новій великій машині, на створення якої прикарпатець витратив понад 10 тисяч доларів, поміщається сім чоловік. У кузові можна перевозити ще кілька спортивних мотоциклів та більше десяти людей.

Отож часто, виїхавши у далекі гори, пан ПАЛАНДЮК бере двоколісного залізного коня та їде ще вище. Сидіння "Хижака" на автоматиці. Його пан Василь взяв з джипу "Черокі". Швидкість позашляховика 95 кілометрів за годину, проте паливо витрачається економно: дизельний шестилітровий двигун від "Мерседеса" на 100 кілометрів витрачає 8 літрів бензини.

Машину випробовували за Коломиєю, у кар’єрі, заїжджаючи у глибоке болото, аби "Хижак" добряче загруз. Потім були й "водні процедури" і гірські підйоми. Для цього "Хижак" має спеціальний захист, лебідки та прожектори, поверхня машини оброблена спеціальною рідиною для захисту від подряпин. Авто, за словами ПАЛАНДЮКА, вільно долає річки глибиною півтора метри, ним уже виїжджали на найкрутіші карпатські гори: Петрос, Близниці, Драгобрат, Піп Іван, Жандарми, долали Свидовецький і Чорногірський хребти.

Найскладніше у роботі над створенням новації була реєстрація авто. Машина подобалась усім, але зареєструвати її було вельми складно. Спочатку довелося пройти огляд кількох комісій у Києві, усі довго досліджували чи дійсно "Хижак" відповідає усім стандартам безпеки. Прикарпатською авторською машиною зацікавилася відома автофірма, працівники якої хочуть придбати авторське право, щоб випускати подібні машини. А Василь Паландюк зараз працює над створенням нового ексклюзиву: всюдиходу із турбодвигуном. Майбутня машина виглядатиме як японський джип.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Фото з архіву Василя ПАЛАНДЮКА: прикарпатський позашляховий красень на горі Піп Іван
Обговорити на форумі