друкувати


Остання промова президента Буша

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 02:29:11

Нью-Йорк – Президент Сполучених Штатів Джордж БУШ виступив по телебаченню з прощальною промовою. За словами Джорджа БУША " не може бути компромісів у боротьбі за свободу" . За 5 днів на посаду вступить новий президент Барак ОБАМА.

Це американська традиція для президента – звертатися до країни перед тим, як до Білого дому прийде новий президент. Форма звернення теж, можна сказати, є усталеною традицією: президент дякує народові за довір’я і надану честь служити, згадує про досягнення свого правління, попереджає про найважливіші, на його думку, проблеми, що стоятимуть перед країною у наступні чотири роки і, що теж неодмінно, бажає успіхів новому президентові.

Інавгурацію Барака ОБАМИ Джордж БУШ назвав " моментом надії та гордості" для Америки. БУШ прощався з країною у Східному залі Білого дому перед присутніми там співробітниками й гостями. Його коротку, 13-хвилинну промову транслювали у прямому ефірі всі головні телеканали Америки.

Джордж БУШ сказав, що органічний перехід влади цього разу є історичною подією, яка підтверджує життєдайність американської демократії, і побажав успіху своєму наступникові, Баракові ОБАМІ і щастя – його родині. Буш сказав, що пишається тим, що було зроблено, як він висловився, на його чергуванні, насамперед пишається тим, що заходи безпеки, запроваджені після нападу ісламістських терористів на Нью-Йорк і Вашингтон 11 вересня 2001 року, виявилися настільки ефективними, що на американській землі після того протягом понад семи років не було жодного нового теракту.

Америка повинна залишатися лідером у боротьбі за свободу

БУШ також нагадав країні, що з метою посилення безпеки він створив нове міністерство внутрішньої безпеки і переніс війну з тероризмом на територію ворога. Американська армія звільнила Афганістан з-під влади фанатичних ісламістів Талібану і сприяла створенню молодої демократії в Іраку, де було повалено диктаторський режим Саддама ГУСЕЙНА.

Одначе, як підкреслив президент, потенційна небезпека, можливість нового нападу залишаються загрозою номер один, бо триває боротьба між свободою і справедливістю з одного боку і людиноненависницькою ідеологією ісламістів з другого, тож треба бути пильними.

Як заявив БУШ, " Сполучені Штати, ніколи не втомляться, ніколи не відступлять, ніколи не програють" . Він певен, що " не може бути компромісів у боротьбі за свободу" .

Упродовж восьми років його президентства, як визнав Джордж БУШ, траплялися поразки, помилки, критики можуть не погоджуватися з певними рішеннями Білого дому. Тим не менше, Буш завжди засуджував ізоляціонізм і протекціонізм, виступав за активну роль Америки у міжнародному житті. За його словами, " Америка повинна залишатися лідером у боротьбі за свободу... Америка – молода країна і я певен у її майбутньому" , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі