друкувати


На шляху біологічних відкриттів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-16 02:12:27

Саме так можна назвати доробок біологів Прикарпатського національного університету імені Василя СТЕФАНИКА. У науковців, які займаються вивченням комах, є кілька гіпотез щодо нових видів у Карпатах.

Щороку разом зі студентами по горах мандрує та вивчає ентомофауну, якою, по суті, мало хто займається кандидат біологічних наук, доцент кафедри біоекології Артур Геннадійович СІРЕНКО. Щоразу вони знаходять щось цікаве і незвичайне. Кілька місяців тому знайшли новий вид метелика. Виявили прикарпатські біологи у горах і рідкісні для України види мух.

В світовому середовищі науковців-біологів вважали, що деякі з них є тільки у Великобританії, на Півночі Франції та Німеччини і в Скандинавських країнах. Інші види, виявлені нашими етномологами, залишилися лише в Азії та частково в Криму. Отож прикарпатці доказали, що ці мухи живуть у Карпатах. А в селі Розтоки, що на Косівщині, знайшли вид нічного метелика "мормо маура", який вже давно вважався вимерлим.

Пан Сіренко зазначає, що дослідження комах у Карпатах можна проводити не тільки влітку. Для більшості людей парадоксальним може виявитися те, що скажімо метелик "п’ядун зимовий" в горах з’являється тільки перед випаданням снігу.

Із 2002 року велику допомогу при дослідженнях та різноманітні наукові консультації прикарпатським біологам надають колеги із фінського університету в Хельсінкі, зокрема провідний світовий етномолог Якко КУЛЬБЕРГ. Івано-Франківські аспіранти і студенти їздять у Фінляндію за передовим досвідом у сфері ентомології. У свою чергу фіни беруть участь у карпатських експедиціях.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі